mobil
#Betegségek

A mobiltelefon bőrkiütéseket okozhat

2013.01.01.
1 perces olvasási idő

Azon mobilozók, akiknek készüléke nikkelt tartalmaz, csúnya kiütésekkel számolhatnak, ha intenzíven használják azt - áll egy új kutatási anyagban. A szakértők a jelenséget mobiltelefon dermatitis-nek nevezték el.

A nikkel allergia már eddig is ismert jelenség volt, leginkább nők esetében merült fel a probléma, mert igen sok olcsó ékszerben, kiegészítőben megtalálható a nikkel, például órák hátlapja, csatja, szíja és övcsatok is tartalmazhatják ezt a fémet. A jobb rozsdaállóság miatt alkalmazzák ötvöző anyagként, mivel az emberi izzadtság igen korrozív hatással bír. A nikkel allergia a leggyakoribb ok, ami a kontakt dermatitis kialakulásáért felelős, a lakosság egy jelentős része szenved emiatt.

Az egyéni érzékenységtől függően kiütések jelentkezhetnek az arcon és a fülön, ahová a mobilt szorítod, ha nikkelt tartalmaz a telefon burkolata vagy gombjai. Sőt akár az újjakon is előfordulhatnak kiütések. Azok, akiknek már egyszer volt allergiás reakciójuk nikkel tartalmú kiegészítőkre, ékszerekre, azoknál sokkal valószínűbb, hogy ismét kialakulhat, ha az adott fémet tartalmazó mobilt vagy más tárgyat használnak.mobil

Számtalan példa igazolja, hogy az intenzív mobilhasználat okozza a kiütéseket. A jelenségre felfigyeltek a bőrgyógyászok is, akik megállapították, hogy a burkolat és a nyomógombok anyagában található nikkel ötvözet felelős a kiütésekért. A nikkel jelenlétét a legkönnyebben a csillogó-villogó fémes felületekről lehet felismerni. Nem minden fémes felületű készülék tartalmaz azonban nikkelt, a szakértők 22 mobiltelefonból csak 10 esetében találták meg az összetevők között.

Leginkább a gombok és a dizájnelemek: logók, fémes keret a kijelző körül, oldalsódísz csíkok tartalmazzák a problémás fémet. A gyakori érintkezés hatására bőrpír és viszketés jelentkezhet a fémre érzékeny személyek esetében érintett bőrfelületeken. Súlyosabb esetben égő, vörös kiütések, sőt hólyagok is kialakulhatnak.

Azonban sokan nem is foglalkoznak a problémával, főleg ha csak enyhe panaszok jelentkeznek, vagy nem tudnak a nikkel allergiáról, illetve nem a telefonra gyanakodnak elsősorban. Esetleg ekcémának vélik, ráfogják a hideg, száraz időre vagy ételallergiának gondolják. Ezért könnyen lehet az, hogy sokkal elterjedtebb a jelenség, mint azt az emberek gondolnák.

Biztonsági tippek

- Ha bármilyen bőrpanaszod lenne, akkor menj el mindenképp a bőrgyógyászhoz, és derítsd ki a probléma forrását!

- Kerüld a csillogó, fémes díszítéssel ellátott telefonokat, ékszereket, órákat, övcsatokat!

(N. L., safetyissues.com)