Betegségek, emésztési panaszok

#Betegségek #emésztési panaszok

57 db cikk a témában

IBS: a leggyakoribb stressz okozta betegség
#irritabilis bélszindróma
2023.05.22.

IBS: a leggyakoribb stressz okozta betegség

Az emésztőszerv különösen érzékenyen reagál a mélyen eltemetett lelki problémákra, általában visszatérő hasfájás, hasmenés, székrekedés vagy puffadás formájában. A stressz miatt kialakuló, igen kellemetlen tünetekkel járó irritábilis bél szindróma az egyik leggyakoribb emésztési probléma, ami a kamaszok körében előfordul.

A gyomorhurut
#gyomorhurut
2023.05.02.

A gyomorhurut

A gyomorhurut, vagyis gastritis a gyomor nyálkahártyájának gyulladását jelenti, mely gyakran jelentkezik hasmenéssel és hányással. Az ok általában vírusos vagy bakteriális fertőzés.

A laktózérzékenység jelei
#laktóz
2023.04.30.

A laktózérzékenység jelei

A laktóz intolerancia nem is olyan ritka betegség, mint azt gondolnád. Ha a tej, tejtermék fogyasztása után fáj a hasad, puffadás, hasmenés jelentkezik, vagy rosszul vagy, akkor lehet, hogy laktózérzékeny vagy. Cikkünkből megtudhatod a leggyakoribb okokat, tüneteket, illetve azt is, hogy hogyan tudod kezelni ezeket.

Mikor, milyen orvoshoz forduljak a problémámmal?
#orvos
2023.04.26.

Mikor, milyen orvoshoz forduljak a problémámmal?

Sokszor nehéz eldönteni, hogy egy egyszerű fejfájással, hasmenéssel vagy szédüléssel forduljunk-e egyáltalán orvoshoz, de még nehezebb dűlőre jutni azzal kapcsolatban, hogy ha ezt megtesszük, akkor milyen szakorvost kell felkeresnünk. Mikor, kihez forduljunk?

Az étkezési zavarok 10 jele
#evés
2023.03.03.

Az étkezési zavarok 10 jele

Az étkezési zavarokon belül alapvetően kétféle betegséget különböztetünk meg: az anorexiát és a bulimiát. Egy felmérés szerint a nők háromszor annyira érintettek, mint a férfiak. Hogyan ismerhetőek fel?

Lisztérzékenység - Mik a jelei?
#lisztérzékenység
2023.01.23.

Lisztérzékenység - Mik a jelei?

A lisztérzékenység a vékonybél krónikus, felszívódási zavarhoz vezető megbetegedése, mely az étkezéssel bevitt bizonyos növényi fehérjék (glutén) hatására alakul ki az erre fogékonyaknál.

Evészavarral - pengeélen
#evészavar
2022.11.22.

Evészavarral - pengeélen

Akár a titkoltan, akár a már bevallottan anorexiás egyén számára is csak a gyógyult beteg tudja hitelesen átadni, érvényessé, el- és megfogadhatóvá tenni azt a segítő, támogató üzenetet, hogy mindenképpen abba kell hagynia az éhezést! Helyreállítandó egészsége érdekében.

Lisztérzékenység és gluténérzékenység
#glutén
2022.06.24.

Lisztérzékenység és gluténérzékenység

A manapság népszerű diéták többsége nem csak a szénhidrát csökkentése céljából javasolja a pékáruk, tészták fogyasztásának mellőzését. Egyes felvetések szerint a gabonák egyik összetevője, a glutén amellett, hogy jelentősen lelassíthatja a fogyást, az egész szervezetre kiterjedő panaszokat is okozhat. Cikkünkben a gabonafélék fogyasztásával kapcsolatba hozható betegségeket vesszük górcső alá.

#anorexia
2022.03.07.

Alultáplált lányok

Felmerülhet benned, hogy alultáplált vagy, esetleg a szüleid, barátaid említették már neked. Könnyen ellenőrizheted egy egészséges testsúly kalkulátorral.

#ételallergia
2021.07.16.

8 ételallergia tény, amit eddig nem tudtál

Amikor az ételallergiára gondolunk, egyből a vörös és felduzzadt arcra ugrik be. A valóságban azonban a tünetek és ezek az allergiák sokkal bonyolultabbak. Az ételallergiák akkor fordulnak elő, amikor az immunrendszer negatívan reagál a proteinre bizonyos ételekben.

Kamaszkori emésztési gondok: okok és megoldások
#emészt
2021.06.28.

Kamaszkori emésztési gondok: okok és megoldások

A tizenévesek jelentős része küzd olyan emésztési problémákkal, mint a székrekedés, a hasmenés, a puffadás és a hasi fájdalom. Mi okozhatja a tüneteket? Mi lehet a megoldás? Cikkünkből kiderül.

#laktózérzékenység
2021.06.22.

A laktózérzékenység bármilyen életkorban jelentkezhet

A laktózérzékeny beteg szervezete nem tudja megemészteni a tejcukrot, mivel a lebontásához szükséges enzim hiányzik, vagy működése lecsökkent. A probléma jelentkezhet születéstől fogva bármikor, ám az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb.

A bulimia nervosa
#bulimia
2021.05.16.

A bulimia nervosa

A bulimia nervosa, más néven a bulimia, egy komoly, valószínűleg életveszélyes étkezési rendellenesség. A bulimiától szenvedőknek gyakran vannak falási rohamai, amit aztán megbánnak, és természetellenes módon próbálnak megszabadulni a kalóriáktól.