Betegségek, gyógyszer

#Betegségek #gyógyszer

190 db cikk a témában

Amit az aftáról tudni érdemes
#afta
2023.12.19.

Amit az aftáról tudni érdemes

Az afta a szájüreg nyálkahártyáján megjelenő sárgás-fehér hámhiány, melyet gyulladásos udvar vesz körül. A fájdalmas gyulladással az emberek kb. 60 százaléka találkozik az élete során és az esetek többségében visszatérő gondot jelent. Mitől alakulhat ki?

Milyen veszélyek leselkednek ránk télen?
#tél
2023.12.06.

Milyen veszélyek leselkednek ránk télen?

A téli időszakban nem csupán a megfázásos esetek gyakoribbak. Van néhány egyéb veszély, amivel mindenképp számolni kell a hideg időben. Lássuk, hogyan tehetünk a megelőzésükért!

A Neglekt-szindróma
#agyfélteke
2023.12.04.

A Neglekt-szindróma

A neglekt-szindróma során a beteg jobb agyféltekének lebenye károsodik, ezáltal a látott tárgyaknak csupán az egyik felét érzékeli. Ebből olyan furcsa dolgok is adódhatnak, hogy a beteg csak a fél cipőjét veszi fel, csupán a fél arcát borotválja le, vagy evés közben a tányérnak csak az egyik feléről eszik.

Stroke tiniknél – létezik?
#stroke
2023.10.16.

Stroke tiniknél – létezik?

Bár a legtöbb agyvérzés 65 éves és idősebb felnőtteknél fordul elő, bármely életkorban bekövetkezhet. A serdülőkorban előforduló stroke nem gyakori, de lehetséges.

Rövidlátás: mit kell tudni róla?
#rövidlátás
2023.10.14.

Rövidlátás: mit kell tudni róla?

A rövidlátók a közeli tárgyakat, személyeket élesen látják, a távolban lévő dolgok képe azonban nem a megfelelő helyre, hanem a retina elé vetül, ezért nem alakul ki éles kép.

Szorongás és pánikrohamok
#szorongás
2023.08.22.

Szorongás és pánikrohamok

A szorongás és a pánikrohamok intenzív félelemmel és aggodalommal járnak. Hirtelen törnek az emberre, és 15-30 percig tartanak, folyamatosan vagy ciklusosan jelentkeznek. Sokakat halálfélelem fog el, néhányan pedig attól félnek, hogy megőrülnek. A fiataloknál is gyakran előfordul.

A Münchausen-szindróma
#Münchausen-szindróma
2023.08.13.

A Münchausen-szindróma

A betegség a nevét Münchausen báróról kapta, aki szerencsés kimenetelű, kitalált, valótlan történeteket talált ki, hogy hazugságaival szórakoztassa a társait.

Mit kell tenni asztmás roham esetén?
#asztma
2023.05.30.

Mit kell tenni asztmás roham esetén?

Tudod, hogy mit kell tenned, ha valaki a közeledben hirtelen nehézlégzésre panaszkodik? A következő cikk megfelelő információval szolgál az asztmás rohamokról és ezen ismeretek felhasználásával akár életeket is menthetsz majd.

Mit tegyen a szülő, ha a tini cukorbeteg?
#cukorbetegség
2023.04.10.

Mit tegyen a szülő, ha a tini cukorbeteg?

Először is: nyugtasd meg! A cukorbetegség bárkit elérhet, akár a világsztárokat is. Közismert, hogy ilyen Halle Berry, Salma Hayek, Tom Hanks vagy az olimpikon úszó Gary Hall Jr.

Szívesebben választod a magánegészségügyet? Ismerd meg az egészségbiztosítást!
#magánegészségügy
2023.04.06.

Szívesebben választod a magánegészségügyet? Ismerd meg az egészségbiztosítást!

Sokan már kamasz- vagy fiatal felnőttkorban is szívesebben választanák a magánegészségügyet, hogy gyorsabb, kényelmesebb és minőségibb ellátásban részesüljenek. Sajnos a saját vagy a szülők zsebéből fizetett kezelés súlyos anyagi terhet jelenthet, különösen akkor, ha többféle vizsgálat és beavatkozás is szükséges. De hallottál már az egészségbiztosításról? Segítségével a magánegészségügyi szolgáltatások kiszámítható költséggé és kisebb kiadássá válhatnak.

ADHD tiniknél
#ADHD
2023.03.27.

ADHD tiniknél

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD) egy veleszületett vagy fejlődési rendellenesség, melynek tünetei közé tartozik a figyelemzavar, hiperaktivitás, feledékenység és gyenge impulzuskontroll.

Lisztérzékenység - Mik a jelei?
#lisztérzékenység
2023.01.23.

Lisztérzékenység - Mik a jelei?

A lisztérzékenység a vékonybél krónikus, felszívódási zavarhoz vezető megbetegedése, mely az étkezéssel bevitt bizonyos növényi fehérjék (glutén) hatására alakul ki az erre fogékonyaknál.

Endometriózis: Kalauz barátoknak, testvéreknek, és pároknak
#endometriózis
2023.01.17.

Endometriózis: Kalauz barátoknak, testvéreknek, és pároknak

Endometriózisról akkor beszélünk, amikor a méh nyálkahártyája a méhen kívül máshol is megtalálható a szervezetben. Legtöbbször a petefészekben, a petevezetékben és az ínszalagban fordul elő a méhet bélelő szövettípus. Az endometriális szövet elhelyezkedése, és a kismedence sérülése mind hozzájárulnak a tünetekhez, amitől a kamaszlányok és a már felnőtt nők szenvednek.

Egészségbiztosítás kamaszoknak
#egészségbiztosítás
2022.09.22.

Egészségbiztosítás kamaszoknak

A kamaszkor rengeteg testi és lelki változással jár, ráadásul ilyenkor sem kerülnek el a betegségek. Sajnos az egészségügyi problémákat nem lehet teljes bizonyossággal kivédeni, de rengeteg megelőzési módszer létezik, ráadásul a családod anyagilag is fel tud készülni egy-egy nehezebb helyzetre.