Betegségek

#Betegségek

1304 db cikk a témában

#hipoallergén
2012.05.22.

Még több hipoallergén kutya és macska

Az egyetlen, bizonyítottan nem allergén háziállatok a pikkelyes bőrűek, a gyíkok és kígyók. Ha allergiás vagy, de makacsul ragaszkodsz egy szőrös háziállathoz, itt van néhány olyan kutya és macskafajta, amelyeket úgy tartanak számon, – igaz nem bizonyítottan – hogy jó választás lehet az allergiás emberek számára is.

#csók
2012.05.19.

Egy csók, és más semmi?

Egy csók, és még sok más, többek közt egy heveny vírusos fertőzés. Ezt nevezik köznyelven "csókbetegségnek", de becézik egyszerűen "monónak", és emlegetik mirigylázként is. Orvosi neve: mononukleózis.

#hipoallergén
2012.05.18.

Allergiásoknak: 15 hipoallergén kutya és macska

Ha szereted az állatokat, de utálod az allergiát, csábító lehet egy köztudottan elég drága hipoallergén háziállat vásárlása. De ne ilyen gyorsan! Tanulmányok állítják, hogy a hipoallergén macskák és kutyák éppen annyi tünetet okozhatnak, mint az általános társaik. Ez azért van, mert nem csak a szőr, de a bőr és a nyál fehérjéi is válthatnak ki allergiás tüneteket.

#SMS
2012.05.18.

Tilos gyalogolva SMS-ezni

Megbüntetik a gyalogosokat egy amerikai városban, ha az utcán menet közben szöveges üzeneteket írogatnak telefonjukon.

#kerékpárbaleset
2012.05.13.

A kerékpárbalesetek harmada fejsérüléssel jár

A kerékpárbalesetek egyharmada fejsérüléssel, a halálos balesetek háromnegyed része az agyszövet visszafordíthatatlan károsodásával végződik - állapították meg amerikai kutatók legújabb tanulmányukban.

#hirtelen szívhalál
2012.05.09.

Hirtelen szívhalál: hűteni kell a beteget

A hirtelen szívhalálból újraélesztett betegek testhűtéssel való kezelése jelentősen csökkeni az agyi károsodás veszélyét és javítja a biztonságos újraéledés esélyét - derült ki amerikai ideggyógyászok több mint egymillió beteg adatait értékelő tanulmányából.

#darázscsípés
2012.05.06.

Darázscsípés: adrenalin kell allergia esetén

Mit érdemes tenni, ha a kirándulás örömét rovarcsípés, esetleg többszörös darázscsípés rontja el, és milyen veszélyekkel járhat a rovarméreg allergia? Allergológus szakemberek ismertetése szerint a rovarméreg-allergia ellen adrenalin beadása szükséges.

#vérminta
2012.05.04.

A vérből is kiderülhet, hogy a szív kilökődik

Vérmintából is megállapítható a kilökődés veszélye az életmentő szívátültetésen átesett betegeknél a bevettnek számító és bonyolultabb beavatkozást igénylő szövetminta-elemzések helyett, a módszert az Egyesült Államok után már az Európai Unióban is jóváhagyták.

#hasnyálmirigy
2012.05.04.

Mi is az a hasnyálmirigy?

Kutyanyelv, falevél, kalapács – alakra, ezekhez hasonlítják a hasnyálmirigyet azok az orvosok, akiknek "betekintésük van" e szerv működésébe. Ők a gasztroenteorológusok, hiszen a hasnyálmirigy az emésztőrendszer fontos, meghatározó része. De vajon mi mit tudhatunk róla?

#vércukorszint
2012.05.03.

Magas vércukorszintet okoz a kevés alvás

A cukorbetegségben szenvedő tinédzsereknél a kevés alvás összefüggésbe hozható a nem megfelelő magatartással és a magas vércukorszint értékkel.

#szívmegállás
2012.05.02.

Hirtelen szívmegállásban meghalt Gyurta Dani ellenfele

Huszonhat éves korában meghalt Alexander Dale Oen, a norvég úszósport kiemelkedő alakja, aki Gyurta Dániel egyik legnagyobb vetélytársa is volt az utóbbi évek világversenyein. Kiss László, a magyar válogatott szövetségi kapitánya azt mondta: több évtizedes pályafutása alatt egyszer sem találkozott még ilyesfajta tragédiával.

#rák
2012.04.23.

A diagnózis rák, a halál oka szívroham

A rák diagnózisa után is a teljes egészség biztosítására kell figyelni - érvelt annak az amerikai kutatócsoportnak a vezetője, amely tanulmányában azt vizsgálta, milyen betegségben halnak meg a rákbetegek.

#szegénység
2012.04.22.

A szegénység betegséggel is jár

Az alacsony társadalmi státuszhoz rossz egészség társul - számos tanulmány jutott erre a megállapításra, a háttérben lévő biológiai okok pedig mostanában kezdenek tisztázódni. Amerikai kutatók friss eredményei szerint közel ezer gén működésére van jelentős hatással az, hogy egy főemlős éppen milyen társadalmi státuszt foglal el környezetében, és ez mekkora stresszel jár.