Betegségek

#Betegségek

1304 db cikk a témában

Az anorexia
#anorexia
2022.12.09.

Az anorexia

Az anorexia szó jelentése: az étvágy elvesztése. A XXI. század által diktált szépségideál is összefüggésben lehet elterjedésével, különösen a tinédzserek és a modellek körében. Igazából "lelki" (pszichés) betegség és önértékelési zavarokra, szorongásra és egyéb lelki problémákra vezethető vissza. Ritkán szenvednek férfiak anorexiában, ugyanis ez tipikusan nőkre jellemző.

Mandulagyulladás: tünetek, kezelés
#mandulagyulladás
2022.12.01.

Mandulagyulladás: tünetek, kezelés

Az orr- és a garatmandulák gyulladását vírus- és baktériumfertőzés okozza, leggyakrabban a felső légúti huruthoz és a megfázáshoz kapcsolódik.

Veszélyes baktériumok a telefonodon
#mobil
2022.11.26.

Veszélyes baktériumok a telefonodon

Kutatások szerint a mobilok 16%-a E. coli baktériummal szennyezett. A jelenség egyszerű magyarázata az, hogy vannak, akik nem mosnak kezet a mosdóhasználat után. Milyen veszélyeket rejtegethet a telefonod?

Evészavarral - pengeélen
#evészavar
2022.11.22.

Evészavarral - pengeélen

Akár a titkoltan, akár a már bevallottan anorexiás egyén számára is csak a gyógyult beteg tudja hitelesen átadni, érvényessé, el- és megfogadhatóvá tenni azt a segítő, támogató üzenetet, hogy mindenképpen abba kell hagynia az éhezést! Helyreállítandó egészsége érdekében.

Út a felnőttdiabetológiai rendelőbe
#diabétesz
2022.11.16.

Út a felnőttdiabetológiai rendelőbe

Mint minden kamasznak, a cukorbeteg serdülőknek is jelentős változás áll be az életükben. A számos kihívás mellett ráadásul a cukorbeteg kamaszoknak a 18 éves életkor, illetve a középiskolai tanulmányok befejezésével rendelőt kell váltaniuk, azaz a gyermekdiabetológiai szakrendelőből át kell menniük a felnőttdiabetológiai rendelőbe.

Vezess biztonságosan!
#elsősegély
2022.11.08.

Vezess biztonságosan!

Már nagyon várod, hogy megszerezd a jogosítványodat? Vagy talán már meg is szerezted azt? Összegyűjtöttük a vezetést érintő leggyakoribb kérdéseket és válaszokat, hogy ne maradjanak benned bizonytalanságok vagy kételyek.

6 tipp, hogy ősszel is egészséges maradj
#ősz
2022.11.07.

6 tipp, hogy ősszel is egészséges maradj

Ahogy a napok egyre rövidebbek lesznek és a hőmérséklet is csökken, minden kicsit más lesz. Ez az, amiért az ősz tökéletes alkalom a megújulásra és az új kezdetekre. Itt az idő, hogy finoman behangold az egészségedet néhány apró változtatással, amik nagy eredményeket hozhatnak.

Majomhimlő tiniknél
#majomhimlő
2022.11.01.

Majomhimlő tiniknél

A majomhimlő terjedése során - ha nem is a felnőtt esetek növekedésével arányosan, de azzal párhuzamosan - a megfertőződött kamaszok száma is nő, sőt esetükben nagyobb a súlyos lefolyású megbetegedés kialakulásának esélye.

Nem szexuális úton terjedő nőgyógyászati fertőzések
#nem szexuális úton terjedő fertőzések
2022.10.28.

Nem szexuális úton terjedő nőgyógyászati fertőzések

Napjainkban egyre több női fórumon olvashatjuk, hogy a nőgyógyászati és urológiai fertőzések gyakran éveken keresztül fájdalmas és kellemetlen panaszokat okoznak, amelyre számos nő kétségbeesetten keresi a megoldást. Mik a leggyakoribb kórképek?

8 tény a vérnyomásról
#vér
2022.10.21.

8 tény a vérnyomásról

Öröklődik a magas vérnyomás? Befolyásolja vérnyomásunkat a túlsúly? Sportolhatunk magas vérnyomással? Ihatunk kávét? Sok kérdés merül fel a vérnyomással kapcsolatban, amelyeket dr. Telegdy Margit, belgyógyász válaszol meg.

Mit jelez, ha véres az ondó?
#véres ondó
2022.10.16.

Mit jelez, ha véres az ondó?

A véres ondó ijesztő, de viszonylag ritka urológiai tünet, latinul hematospermiának is nevezik. A vér származhat a húgyhólyagból, a húgycsőből, a herékből, az ondóhólyagból, a mellékherékből, a prosztatából. Hátterében banális kőbetegség vagy fertőzések, de akár rosszindulatú elváltozások is állhatnak.

Őszi anyajegy-mustra
#napfény
2022.09.24.

Őszi anyajegy-mustra

A nyári napfény, az UV-sugárzás azokat is érte, akik rendszeresen használtak napvédő készítményeket és igyekeztek árnyékban maradni. Az őszi hónapokban éppen ezért hasznos részt venni egy anyajegy-szűrésen, hiszen a bőrön lévő pigmentált részek változhatnak a fény hatására.

Egészségbiztosítás kamaszoknak
#egészségbiztosítás
2022.09.22.

Egészségbiztosítás kamaszoknak

A kamaszkor rengeteg testi és lelki változással jár, ráadásul ilyenkor sem kerülnek el a betegségek. Sajnos az egészségügyi problémákat nem lehet teljes bizonyossággal kivédeni, de rengeteg megelőzési módszer létezik, ráadásul a családod anyagilag is fel tud készülni egy-egy nehezebb helyzetre.

A HPV okozta nemi fertőzések
#hpv
2022.09.21.

A HPV okozta nemi fertőzések

A HPV a humán papillomavírus rövidítése, mely az egyik leggyakrabban előforduló szexuális úton terjedő kórokozó. Több mint 130 típusa ismert.