Betegségek

#Betegségek

1304 db cikk a témában

#penész
2016.03.26.

Veszélyes allergén a lakásban: a penész

A lakóházak tervezési, kivitelezési vagy karbantartási hibáiból fakadóan penészgomba mind az új, mind a régi épületeknél közel azonos arányban fordulhat elő. A témával kapcsolatban dr. Magyar Donát, aerobiológus osztja meg a tapasztalatait.

#tüdő
2016.03.24.

Tüdőtuberkulózis (tbc)

A tbc-fertőzésnek nincsenek speciális tünetei, sőt, az esetek nagy részében sokáig tünetmentes. Felismerésében így kiemelkedő szerepe van a szűrővizsgálaton való rendszeres részvételnek.

#csonttumorok
2016.03.23.

A csontok, porcok, ízületek daganatai

A csonttumorok jellemzően inkább gyermek- és fiatal felnőttkorban fordulnak elő. Az egyetlen gyógyulást hozó kezelési módja a sebészi beavatkozás, amely gyakran végtag-amputációval is végződhet. Éppen ezért fontos a betegség korai stádiumában történő felismerése.

#Down-szindróma
2016.03.21.

Egy Down-szindrómás lány vallomása

Nincs más vágyam, csak az, hogy olyan szeretnék lenni, mint mindenki más. Jó lenne lemondani erről az extra kromoszómapárról. Azonban ez tesz engem azzá, aki vagyok, és én büszke vagyok magamra. Keményen dolgozom azért, hogy behozzam a lemaradásom.

#endometriózis
2016.03.13.

Hasi fájdalom? Lehet, hogy endometriózis

Az endometriózis nevű betegségről talán keveset hallottunk eddig, viszont mindenképpen érdemes beszélni erről a viszonylag sok nőt érintő problémáról, hiszen igen komoly gondokat tud okozni a betegségben szenvedőknek.

#skizofrénia
2016.02.27.

Hallucináció, mánia: a skizofrénia jelei

A skizofrénia egy olyan lelki eredetű betegség, ami a fiatal felnőttkor végén, a felnőttkor elején alakulhat ki. Olyan mentális betegségről van szó, ami befolyásolja a beteg mindennapjait, kapcsolatait és érinti a cselekedeteit is.

#szex
2016.02.21.

Gonorrhoea, tripper, kankó: tünetek és kezelés

A nemi úton terjedő gonorrhoea (más néven kankó vagy tripper) a Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium által okozott betegség, amely megfertőzheti a húgycső, a méhnyak, a végbél és a garat nyálkahártyáját vagy akár a szem kötőhártyáját is.

#alvás
2016.02.17.

A jó alváshoz a gyomron át vezet az út?

Bizonyos ételek segíthetik, vagy gátolhatják a nyugodt éjszakai pihenést. Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus az elalvást segítő táplálkozási szokásokról beszélt.

#depresszió
2016.02.17.

A hangulatjavító bogyókról

Az antidepresszánsok és a szorongásoldók használata egyre elterjedtebb. Annyira sietünk, annyira hajszoljuk a boldogságot, hogy egyre többen ezektől a szerektől várják a megkönnyebbülést. Vannak ugyan olyan klinikai esetek, amikor a használatuk elkerülhetetlen, ám sokszor a pszichés támogatás mélyrehatóbban segíthet.

#asztma
2016.02.15.

5 tény az influenzáról

A minden évben jelentkező influenzajárvány ellen nem csak lehet, de érdemes is védekezni és az sem árt, ha eloszlatunk néhány gyakori tévhitet.

#bőrrák
2016.02.12.

Milyen betegséggel küzd az X-men sztárja?

Egy példa arra, hogy mi történik, ha nem használsz naptejet - ezzel a figyelemfelkeltő mondattal töltött fel magáról képet Hugh Jackman a legnépszerűbb közösségi oldalra. A bekötött orrú színész a naptej használatára és a szűrővizsgálatok fontosságára szerette volna felhívni a figyelmet.