Betegségek

#Betegségek

1304 db cikk a témában

#ultrahang
2015.08.26.

Mi mindenre deríthet fényt az ultrahangos vizsgálat?

Az ultrahang szó hallatán a szemünk előtt többnyire a vizsgálóasztalon nagy pocakkal fekvő, izgatott kismama képe jelenik meg. A képalkotó vizsgálat felhasználási köre a valóságban azonban a növekvő magzat fejlettségének és nemének meghatározásánál jóval szélesebb. Az ultrahang diagnosztikáról dr. Szabó Andrea radiológus beszélt.

#szemszárazság
2015.08.25.

Könnyek nélkül: a szemszárazságról

A száraz szem szindróma elsősorban a nők betegsége, a kiváltó okok széles skálája miatt azonban mindkét nem körében egyre gyakrabban okoz panaszokat. Nevezhetjük korunk civilizációs betegségének is, kialakulásának kockázatát a légkondicionáló használata, a dohányzás, a gyakori tévénézés és számítógép vagy okostelefon használat egyaránt növeli.

#térd
2015.08.22.

5 ok, ami miatt fájhat a térdünk

Alig van olyan ember, aki ne tapasztalta volna már a térdfájdalom érzését. Dr. Dobos Márta, ortopéd orvos a leggyakoribb okokról és azok kezelési lehetőségeiről beszélt.

#alváshiány
2015.08.19.

Krónikus alváshiány és elhízás

Amerikai tudósok felmérése szerint az elmúlt 40 évben az Egyesült Államokban felnőtt lakosság átlagosan a korábbi napi 8 és fél óra helyett már csak napi 7 órát alszik. Kutatásuk középpontjában az állt, hogy vajon egyértelmű összefüggés igazolható-e az elhízás és a kevesebb alvás között.

#alvás
2015.08.18.

Lányokra veszélyes az alváshiány!

A napi hét óránál kevesebb alvás hosszú távon – szó szerint - szívügyünkké válhat – ám a szívbetegség kialakulásának kockázata csak minket, nőket érint, a férfiakat alig.

#fejfájás
2015.08.14.

A fejfájás meglepő okai

Gyakran szenvedsz fejfájástól? Talán meglep, de Te magad is tehetsz azért, hogy megelőzd a kialakulását. A reggelitől a telefonig sok olyan tárggyal kerülünk kapcsolatba a nap folyamán, amik befolyásolják az életünket és fejfájást okozhatnak.

#parlagfű
2015.08.14.

Már tüneteket okozhat a parlagfű virágzása

A parlagfű átlagos pollenkoncentrációja az elmúlt héten elérte azt a szintet, ami az arra érzékenyeknek már tüneteket okozhat, ezért az ország túlnyomó részére figyelmeztető jelzést adott ki az Országos Közegészségügyi Központ (OKK). Megkezdődött a 2015-ös parlagfű szezon - írta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.

#pajzsmirigy
2015.08.10.

A pajzsmirigydaganat 5 rizikófaktora

Az elmúlt években növekedett a pajzsmirigydaganatos betegek száma, bár valószínűleg csak az egyre pontosabb diagnózisok miatt. Dr. Szabó Andrea, ultrahang specialista a felismerés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

#rák
2015.08.08.

Kemoterápia: fontos a megfelelő étel és tápanyag

A kemoterápia nehéz időszak egy rákos beteg életében. A megfelelő étel- és italválasztással azonban javulhat a közérzeted, továbbá elősegíted a szervezeted mielőbbi regenerálódását. A kemoterápia mellékhatásaival szemben is hatékonyak lehetnek a jól megválasztott táplálékok.

A drogfogyasztás egészségügyi következményei
#drog
2015.08.05.

A drogfogyasztás egészségügyi következményei

A drogfüggőség valójában nem más, mint agyműködési zavar. Habár az első droghasználat még történhet önként, a rendszeres droghasználat bizonyítottan megváltoztatja a génkifejeződést - ez az a folyamat, amikor a DNS-ben tárolt információ segítségével lezajlik az RNS-transzkripció, majd a fehérjeszintézis.

#rák
2015.08.05.

Hogyan kezelik a rákos megbetegedéseket?

A daganatok sajnos egyre gyakoribb jelenségnek számítanak, amellyel talán már te magad is szembesültél a szűkebb vagy tágabb környezetedben. Cikkünkben a rákos betegségek kezelési módjairól, valamint azok mellékhatásairól írunk.

#betegség
2015.08.03.

3 daganattípus, amely öröklődhet

Az életmódon kívül a genetika is döntően befolyásolja bizonyos daganatfajták kialakulását. Mivel az utóbbit nem tudjuk befolyásolni, dr. Szűcs László, urológus a rendszeres szűrésekre hívta fel a figyelmet.

#here
2015.08.02.

Here visszértágulat

A visszér nemcsak a felnőttek problémája lehet, sajnos a fiataloknak is komoly gondot okozhat, csak ők nem trécselnek róla a haverjaikkal. Ennek az fő oka, hogy náluk nem a lábon, hanem egy sokkal kényesebb területen, a heréken jelentkezik.

#asztma
2015.08.01.

Asztmás lehetek? - Az orvos válaszol

18 éves fiú vagyok, krónikus allergiám van. 1 éve rendszeresen sportolok és egy-egy hosszabb futás után sípol a tüdőm, kivörösödik az arcom és nehezen lélegzek, fáj és szédülök. Ezek később lassan szűnnek. Lehet, hogy asztmás vagyok? - Válogatás az Orvos válaszol rovat cikkeiből.