Betegségek

#Betegségek

1304 db cikk a témában

#szén-monoxid-mérgezés
2014.12.18.

A szénmonoxid-mérgezés tünetei, kezelése

A szén-monoxid (CO) színtelen, szagtalan gáz, amely szén tartalmú anyagok égésénél keletkezik. A szénmonoxid-mérgezés agykárosodást vagy halált is okozhat. Nem látható, nem érezhető, de nagyon veszélyes, így sokan „csendes gyilkosnak” is nevezik. Évente több haláleset és kórházi kezelés okozója.

#fej
2014.12.15.

Mandula és migrén

Felmérések szerint bár egyénenként eltérő mértékben, de a mandulafogyasztás is szerepet játszhat a kínzó fejfájás kialakulásában. Egyesek számára a mandula az a kiváltó tényező, ami beindítja a fejfájást, míg másoknak épp ellenkezőleg, segít enyhíteni azt.

#fog
2014.12.15.

Miért alakul ki plakk a fogakon?

A fogászati plakk a fogak felszínén kialakuló lepedék, amely azonban akár az íny alatt is megtelepedhet. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Fogászat fogorvosa szerint az eltávolítatlan plakk következményeiről és a hajlamosító tényezőkről beszélt.

#akné
2014.12.10.

Gyakran ismételt kérdések a bőrről

A bőr testünk egyik legnagyobb és legösszetettebb szerve. Szabályozza a test hőmérsékletét, és véd a sérülésektől, fertőzésektől, a kiszáradástól.

#ér
2014.12.09.

Hajszálerek? Ismerd meg a 7 fő rizikófaktort!

Esztétikailag zavaróak és a komfortérzeten is rontanak a hajszálerek. Eltüntetésüknek számos lehetősége elérhető, és dr. Sepa György, az Oxygen Medical sebész, érsebész főorvosa szerint erre éppen a tél a legalkalmasabb időszak.

#bölcsességfog
2014.12.07.

A bölcsességfog eltávolítása

Csak úgy, mint a mandulák, a bölcsességfogak is ritkábban kerülnek eltávolításra, mint régen. Manapság az orvosok már csak nyomós indok esetén távolítják el ezeket a fogakat.

#fájdalom
2014.12.04.

Alagút szindróma a rejtélyes fájdalom oka?

Zsibbadás, fájdalom, érzéskiesés? Dr. Pál Mónika, az Oxygen Fájdalomcentrum reumatológusa szerint az alagút szindróma a test bármely pontját érintheti és bár nem könnyű felismerni, létezik hatékony gyógymódja.

#penicillin
2014.12.03.

A többség csak hiszi, hogy allergiás a penicillinre

A műtét előtt álló, önmagukat penicillin allergiásnak valló betegek költségesebb, sokféle baktériumot elpusztító, vagy az adott esetben kevésbé hatékony készítményt kaphatnak a potenciális fertőzések megelőzésére az egyébként szokásos, penicillin tartalmú antibiotikumok helyett. Sok esetben feleslegesen.

#megfázás
2014.12.02.

Betegen egyedüllétre vágyunk, de magányra nem

A megfázás és az influenza minden évben milliók ünnepi hangulatát keseríti meg. Ezek a betegségek nem csak testünkre, de lelkünkre is hatással vannak, és rosszkedvünk rányomja a bélyegét közösségi életünkre is. Mennyiben befolyásolják viselkedésünket ezek a változások? A legfrissebb felmérések erre a kérdésre kerestek válaszokat.

#légutak
2014.11.27.

Idegen test a légútban - Hogyan segíts, ha baj van?

A légzés egyik alapfeltétele, hogy átjárható, szabad légutakkal rendelkezzünk. Orron és szájon át is tudunk levegőt venni, de mindenki tapasztalta, hogy már az orrnyálkahártya duzzanata, az orrlyukak elzáródása is kellemetlen légszomjérzést okoz.

#hátfájás
2014.11.24.

Hát- és derékfájás, mit lehet ellene tenni?

Fáj a hátad vagy a derekad? Ötből négy ember szenved ettől a fájdalomtól élete során. A hátfájás az ötödik leggyakoribb probléma, amivel az emberek felkeresik a háziorvosukat.

#halláskárosodás
2014.11.19.

A fülhallgató nem károsítja a hallást?

A népszerű állítással ellentétben a tinik nem szenvednek halláskárosodást a fülhallgatóval történő zenehallgatástól, legyen az telefonra, iPodra vagy MP3-lejátszóra csatlakoztatva - állítja egy közelmúltban publikált orvosi elemzés.