Betegségek

#Betegségek

1304 db cikk a témában

#hormon
2013.12.19.

Az örömhormon pótlása télen

A szerotoninnal (úgynevezett örömhormon) kapcsolatos ismereteink hiányosak, sokszor ellentmondóak. A szerotonin hiányát számos betegséggel hozzák összefüggésbe, így például a migrénnel, depresszióval, idegi-, étkezési- és szexuális zavarokkal, vagy akár a premenstruációs szindrómával is. Dr. Hubina Erika, az Oxygen Medical endokrinológusa az összefüggésekre hívta fel a figyelmet.

#hiv
2013.12.18.

Gyógyszerekkel a HIV-betegek nem fertőznek

A 2000-es években elért terápiás áttöréseknek köszönhetően ma már egy HIV fertőzött élete 30-40 évvel is meghosszabbítható, továbbá, aki hatékony gyógyszerkombinációt szed, nem kimutatható nála a vírus, így az ilyen beteg gyakorlatilag nem fertőz - derült ki egy orvosoknak és egészségügyi szakdolgozóknak tartott továbbképzésen.

#epe
2013.12.17.

Veszélyesek a rejtett zsírok az epebetegeknek

Az ünnepek közeledtével egyre fűszeresebbek, gazdagabbak, cukrosabbak, zsírosabbak az ételeink, ami igazi rizikó az epebetegeknek. Dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical gasztroenterológusa a veszélyekre, a rejtett telített zsírokra figyelmeztet.

#vese
2013.12.17.

Akut veseelégtelenség

Az akut veseelégtelenség (insufficientia renis acuta) a vese vizeletkiválasztó funkciójának hirtelen bekövetkező csökkenése, illetve súlyos esetben megszűnése.

#méh
2013.12.11.

Minden, amit a méhnyakrákról tudni kell

Méhnyakrákról akkor beszélünk, amikor a méhnyakon beteg, kórosan osztódó sejtek találhatók. A méhnyak a méh alsó részén található, ez köti össze a méhet a hüvellyel. A méhnyakrák korai stádiumban sikeresen kezelhető. Rendszerint már nagyon korai szakaszban is kimutatja az úgynevezett Pap-teszt.

#depresszió
2013.12.10.

Bipoláris depresszió: a pajzsmirigy túlműködése is okozhatja

A pajzsmirigy bár egy parányi szerv, ennek ellenére szinte az egész szervezet működésére hatással van. Túlműködése – akárcsak alulműködése – számtalan problémát okozhat, és a legújabb tanulmányok szerint a bipoláris depresszióval és a szorongással is összefüggésbe hozható. Az összefüggésről Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt.

#betegség
2013.12.09.

Rákkezelés és bőrproblémák

A száraz bőr és a töredező köröm igen gyakori rákkezelés esetén. A jó hír az, hogy nem tart örökké, és kezelésük is egyszerű.

#ekcéma
2013.12.06.

Az ekcéma típusai

A betegség különböző formáinak megismerése azért fontos, mert az eltérő típusú ekcémák másfajta kezelést igényelnek. Az allergiás bőrbetegségek leggyakoribb változatait dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa ismertette.

#bőr
2013.11.29.

10 tipp a téli bőrvédelemhez

A nemrég beköszöntött hideg, az alacsonyabb páratartalom, a lakások fűtése különösen megviselheti a bőrünket. A szárazság mellett gyakran jelentkezik egy másik, kellemetlen tünet is: a viszketés. Dr. Pellion Szilvia, az Oxygen Medical bőrgyógyásza 10 hasznos tippel szolgál a bőr védelmében.

#cisztás fibrózis
2013.11.26.

A cisztás fibrózis diagnózisa, kezelése

Ha az orvosok azt gyanítják, hogy valakinek cisztás fibrózisa (CF) van, akkor elküldik egy verejték vizsgálatra. Ha a vizsgálat magas klorid-szintet mutat, lehetséges, hogy a páciensnek cisztás fibrózisa van. Az orvos és a beteg is tehet néhány dolgot azért, hogy a betegség folyamatát lassítsák és harcoljanak annak szövődményei ellen.

#tél
2013.11.18.

Téli viszketés és száraz bőr

Rendszeresen viszket a bőröd a téli időszakban? Ha hajlamos vagy a különféle bőrproblémákra, akkor az ősz a legmegfelelőbb időszak, hogy megtedd a szükséges megelőző lépéseket.

#akne
2013.11.13.

Az akné kialakulásának okai

Az akné többnyire fiatalkorban jelentkezik, bár idősebb korban is előfordulhat. A férfiakat a probléma jobban érinti, hiszen az ő szervezetük több tesztoszteront termel.