Influenza és a megfázás szezonja tart éppen. Előzzük meg a betegségeket egy szuper vitaminsalátával!
Hozzávalók:
- 20 dkg burgonya
- só
- bors
- 20 dkg savanyú káposzta
- 20 dkg sárgarépa
- 20 dkg héjában főtt cékla
- 1 narancs
- 1 kis fej lilahagyma
- 3-4 szál újhagyma vagy póré
- 1 citrom leve
- 1 ek. tökmag
- néhány petrezselyemlevél
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 4 ek. olívaolaj
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, apróra felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. A savanyú káposztát forrásban lévő vízben 5 percig főzzük, majd leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük. A sárgarépát és a céklát meghámozzuk, mindkettőt szálasra reszeljük (előbb a répát, mert a cékla fest!). A narancsot megsikáljuk, félbevágjuk, 1 ép szép karikát félreteszünk a díszítéshez. Héját lereszeljük, majd kinyomott és átszűrt levével együtt a sárgarépához adjuk.
A lila- és újhagymát megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk, összekeverjük egy kevés sóval, borssal, 2-2 ek. citromlével és vízzel. A burgonyát leszűrjük, a hagymás pácba csúsztatjuk, és hagyjuk kihűlni.
A tökmagot zsiradék nélkül megpirítjuk. A négyféle zöldséget 4 kupacban mély tálba halmozzuk, majd valamelyik színben elütő másik zöldséggel, a félretett narancsszelettel és néhány petrezselyemzölddel díszítjük. Tetejüket megszórjuk a tökmaggal.
Az öntethez a maradék (kb. 3 ek.) citromlében elkeverünk egy kevés sót, frissen őrölt borsot, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, apránként az olívaolajat, és a saláta tetejére locsoljuk.
(KamaszPanasz)