töltött káposzta
#Receptek

Töltött káposzta lisztérzékenyeknek

2012.09.02.
1 perces olvasási idő

Nincs, aki ne ismerné. Nincs, aki ne evett volna már a nagymama hagyományos receptje alapján elkészített töltött káposztából. Íme egy kiváló trükk arra, hogy a lisztérzékenyek is bátran fogyaszthassák, hízás szempontjából sem utolsó ajánlat.

Nehézség: könnyű

Hozzávalók:

  • 70 dkg savanyú káposzta
  • 8 savanyított káposztalevél
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 40 dkg darált sertéshús
  • gluténmentes ételízesítő
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • szárított majoránna
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 evőkanál rizsliszt
  • 8 dkg előfőzött rizs
  • őrölt köménymag
  • 2 evőkanál olaj
  • 2-3 dl tejföl
  • 1 tojás
  • bors

Hogyan készítsük el a töltött káposztát?

A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk. A káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket.

A kockára vágott szalonnát egy nagy lábosban zsírjára pirítjuk, és a zsírjában megpirítjuk az apróra vágott hagymát. A felét a darált húshoz adjuk. A maradékot lehúzzuk a tűzről, meghintjük pirospaprikával, ráöntünk 1 dl vizet, és összekeverjük a savanyú káposzta felével. A hagymás darált húshoz adjuk a fokhagymát, a rizst, a tojást, a köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint borssal és ételízesítővel fűszerezzük.

A masszát arányosan elosztva kis hosszúkás gombócokká alakítjuk, és a káposztalevelekre rakjuk. A hosszanti széleket a húsra hajtjuk, majd alulról feltekerjük a leveleket, és a lábosban lévő káposztára tesszük. Rászórjuk a maradék savanyú káposztát, és fedő alatt, lassú tűzön, puhára főzzük (kb. 45 perc). Közben többször megrázogatjuk a lábost, de keverni nem szabad.

A töltelékeket óvatosan kiszedjük, és berántjuk a káposztát. Ehhez az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a lisztet. Felöntjük 2 dl hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük, a káposztához adjuk, és 10 percig forraljuk. A töltelékeket a tetejére tesszük, és tejföllel kínáljuk.

Rántás helyett tejfölös habarással is készíthetjük.

Jó étvágyat kívánunk!

Kapcsolódó címkék

hús