makaróni
#Receptek

Makaróni olaszos módon cukorbetegeknek és gomorfekélyeseknek

2010.07.25.
1 perces olvasási idő

Saluto da Italia - avagy Üdvözlet Olaszországból! Ha olasz ételekről van szó, akkor a tészta és a paradicsom elengedhetetlen kelléke a főztünknek. Ezúttal sem lesz ez másképp! Fogyaszthatják cukorbetegek és gyomorfekélyben szenvedők is.

Hozzávalók:

  • 24 dkg parajkrém, vagy 40 dkg paraj
  • 10 dkg gépsonka
  • 20 dkg makaróni
  • 2 dkg margarin
  • 2 dkg liszt
  • 1 dl 1,5 %-os tej
  • 1 dl 12 %-os tejföl
  • 10 dkg reszelt sajt

Hogyan készítsük el?

A parajkrémet szobahőmérsékleten felengedjük (vagy a leveleket kevés sós vízben megpároljuk, ha kihűlt finomra vágjuk). A sonkát apró kockákra vágjuk. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A makarónit forrásban lévő sós vízben megfőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és jól lecsöpögtetjük.

A margarinból, lisztből és tejből besamelmártást készítünk úgy, hogy a margarint a liszttel habzásig hevítjük. A tűzről levéve hozzáöntjük a tejet, simára keverjük, és sűrűre főzzük. Hozzákeverjük a tejfölt, a kockára vágott gépsonkát, a reszelt sajt felét, a parajt, és sóval, borssal ízesítjük.

A makarónit a spenótos masszával rétegezve hőálló üvegtálba tesszük. Tetejét a reszelt sajt másik felével megszórjuk, és az előmelegített sütőben pirosra sütjük.

Jó étvágyat kívánunk!