A magyarok nagy mesemondójáról elnevezett levest megfőzheted a lentebbi recept alapján úgy, hogy akár lisztérzékenyek is fogyaszthassák.
__hirdetés__
Hozzávalók:
- 1 füstölt sertéscsülök (kb. 50 dkg-os)
- 20 dkg száraz tarkabab / 30 dkg friss bab
- 2-3 szál petrezselyemgyökér
- 20 dkg debreceni kolbász
- 2-3 szál sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db paprika
- 1 db paradicsom
- 4 dkg zsír vagy olaj
- 2 evőkanál rizsliszt
- fél csokor petrezselyem
- 1 púpozott teáskanál pirospaprika
- gluténmentes csipetke
- 2 evőkanál olaj
- 1,5 dl tejföl
- 1 babérlevél
- fél zeller
- só
Elkészítés:
A babot előző nap beáztatjuk éjszakára. (Friss bab esetén erre nincs szükség.) A csülköt másfél liter vízben puhára főzzük, majd a tetejéről a zsírt lekanalazzuk. Kevés olajon vagy a leszedett zsíron gyengén megpirítjuk a kockára vágott zöldségeket (sárgarépát, zellert, petrezselyemgyökeret), majd hozzáöntjük áztatólevével együtt a babot és a csülök főzőlevét.
Fűszerezzük fokhagymával, babérlevéllel, és ha szükséges, sózzuk. Ezután hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, zöldpaprikát is, és lassú tűzön főzzük. Közben a kolbászt felkarikázzuk, és egy serpenyőben kisütjük, majd kivesszük és lecsepegtetjük. A sütésből visszamaradt zsírba tesszük a finomra vágott hagymát, megpirítjuk, majd meghintjük liszttel. Az utolsó pillanatban megszórjuk a pirospaprikával és az apróra vágott petrezselyemzölddel. Egy kis levessel felengedjük, végül a leveshez keverjük és kiforraljuk.
Ha a bab megfőtt, hozzáadjuk a leveshez a kolbászt, és a tejföl felével behabarjuk. A csipetkét a főzés vége előtt 7 perccel tesszük a levesbe. Végül a leveshez keverjük a maradék tejfölt, és ízlés szerint ecettel állítjuk be végső ízét.
Tálalás előtt kivesszük a csülköt, kicsontozzuk, apró kockákra vágjuk, és leveses tányérokba szétosztjuk. Erre merjük rá a levest, amit tejföllel és apróra vágott petrezselyemmel díszítünk.
Nehézség: nehéz
Jó étvágyat!