csatni
#Receptek

Fűszeres-szilvás csatni

2018.08.07.
1 perces olvasási idő

Szószként sült húsok mellé tökéletes a csatni. Kóstoltad már a fűszeres-szilvás csatnit? Ha nem akkor itt az idő, hogy ne csak megkóstold, hanem házilag el is készítsd. Szép üvegekben, szépen becsomagolva kedveskedhetsz velük liszt-és laktózérzékeny családtagjaidnak is.

Hozzávalók:csatni

  • 1 kg félérett, sárga húsú szilva
  • 50 dkg cukor
  • 3,5 dl borecet
  • 1 rúd fahéj
  • 15 szem szegfűszeg
  • 6 szem szegfűbors

Elkészítés:

A leforrázott szilvák héját lehúzzuk, magját kivesszük, és húsát négyfelé vágjuk. Egy nagyobb lábasba tesszük, ecetet és annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Pár percig forraljuk, majd szűrőkanállal kiszedjük a szilvát. A léhez hozzákeverjük a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget és a szegfűborsot. Kevergetve felforraljuk, visszatesszük bele a gyümölcsöt, és fél óráig főzzük.

A szilva csatnit kiforrázott üvegekbe szedjük szűrőkanállal, a visszamaradó levet sűrűre elfőzzük. A szirupot a gyümölcsre töltjük, az üvegeket lezárjuk. Legalább 2 hétig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

Nehézség: közepes

Jó étvágyat!