Szószként sült húsok mellé tökéletes a csatni. Kóstoltad már a fűszeres-szilvás csatnit? Ha nem akkor itt az idő, hogy ne csak megkóstold, hanem házilag el is készítsd. Szép üvegekben, szépen becsomagolva kedveskedhetsz velük liszt-és laktózérzékeny családtagjaidnak is.
Hozzávalók:
- 1 kg félérett, sárga húsú szilva
- 50 dkg cukor
- 3,5 dl borecet
- 1 rúd fahéj
- 15 szem szegfűszeg
- 6 szem szegfűbors
Elkészítés:
A leforrázott szilvák héját lehúzzuk, magját kivesszük, és húsát négyfelé vágjuk. Egy nagyobb lábasba tesszük, ecetet és annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Pár percig forraljuk, majd szűrőkanállal kiszedjük a szilvát. A léhez hozzákeverjük a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget és a szegfűborsot. Kevergetve felforraljuk, visszatesszük bele a gyümölcsöt, és fél óráig főzzük.
A szilva csatnit kiforrázott üvegekbe szedjük szűrőkanállal, a visszamaradó levet sűrűre elfőzzük. A szirupot a gyümölcsre töltjük, az üvegeket lezárjuk. Legalább 2 hétig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
Nehézség: közepes
Jó étvágyat!