Tésztához tökéletesen illik a vadas mártás, de mi történik, ha kihagyjuk a húst, helyette zöldséget használunk? Nagyon finom hamis vadas mártás receptjét olvashatod lentebb, amit vegetáriánusoknak és lisztérzékenyeknek is egyaránt ajánlunk.
Hozzávalók:
- 1 csokor leveszöldség
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál rizsliszt
- 1 evőkanál gluténmentes mustár
- 1 evőkanál cukor
- 3 evőkanál olaj
- fél citrom leve
- 2 babérlevél
- 2 dl tejföl
- bors
-
só
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, majd lereszeljük. Mély serpenyőbe öntünk 2 evőkanál olajat, és üvegesre pirítjuk rajta a finomra vágott hagymát meg a reszelt zöldségeket. Ezután 3 dl vizet öntünk rá, és 10 percig főzzük. A főtt zöldséget kissé lehűtjük, és levével együtt turmixgépben pépesítjük, majd félretesszük.
A serpenyőbe beleöntjük a megmaradt olajat, rászórjuk a cukrot, és kevergetve világos karamellé pirítjuk. Ezután nagyon óvatosan – nehogy a forró cukor kifröccsenjen – ráöntjük a zöldséges pépet, és addig forraljuk, amíg a cukor egészen felolvad benne. Hozzáadjuk a mustárt, a citromlevet és a babérlevelet, valamint a tejföllel és fél dl vízzel simára kevert lisztet. Kevergetve jól kiforraljuk. A mártást kihűlése előtt néhányszor megkeverjük, hogy ne bőrösödjön meg.
Bármilyen maradék főtt vagy sült húshoz jó öntet. Tésztával, nokedlivel vagy zsemlegombóccal tálaljuk.
Nehézség: könnyű
Jó étvágyat!