vadas mártás
#Receptek

Hamis vadas mártás lisztérzékenyeknek

2018.08.08.
1 perces olvasási idő

Tésztához tökéletesen illik a vadas mártás, de mi történik, ha kihagyjuk a húst, helyette zöldséget használunk? Nagyon finom hamis vadas mártás receptjét olvashatod lentebb, amit vegetáriánusoknak és lisztérzékenyeknek is egyaránt ajánlunk.

vadas


Hozzávalók:

  • 1 csokor leveszöldség
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál rizsliszt
  • 1 evőkanál gluténmentes mustár
  • 1 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál olaj
  • fél citrom leve
  • 2 babérlevél
  • 2 dl tejföl
  • bors

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, majd lereszeljük. Mély serpenyőbe öntünk 2 evőkanál olajat, és üvegesre pirítjuk rajta a finomra vágott hagymát meg a reszelt zöldségeket. Ezután 3 dl vizet öntünk rá, és 10 percig főzzük. A főtt zöldséget kissé lehűtjük, és levével együtt turmixgépben pépesítjük, majd félretesszük.
A serpenyőbe beleöntjük a megmaradt olajat, rászórjuk a cukrot, és kevergetve világos karamellé pirítjuk. Ezután nagyon óvatosan – nehogy a forró cukor kifröccsenjen – ráöntjük a zöldséges pépet, és addig forraljuk, amíg a cukor egészen felolvad benne. Hozzáadjuk a mustárt, a citromlevet és a babérlevelet, valamint a tejföllel és fél dl vízzel simára kevert lisztet. Kevergetve jól kiforraljuk. A mártást kihűlése előtt néhányszor megkeverjük, hogy ne bőrösödjön meg.
Bármilyen maradék főtt vagy sült húshoz jó öntet. Tésztával, nokedlivel vagy zsemlegombóccal tálaljuk.

Nehézség: könnyű

Jó étvágyat!

Kapcsolódó címkék

étrend