szpanakopitta
#Receptek

Szpanakopitta (Görög spenótos lepény) vashiányosoknak

2013.09.29.
1 perces olvasási idő

A görög gasztronómia egy szeletkéjét repíted otthonodba, ha elkészíted a szpanakopittát. A rengeteg zöldséget tartalmazó lepény vitamindús étrendet biztosít. Vágjanak egy szeletet a vashiányosoknak is!

Hozzávalók:

  • 1 kg spenót
  • 2-3 csomó újhagyma
  • 1 evőkanál só
  • 15 dkg vaj
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 2 nagy tojás
  • 20 dkg juhsajt (feta)
  • frissen őrölt fekete bors
  • 10 réteslap

Elkészítés:

Megmossuk, késsel vagy géppel apróra vágjuk a spenótot, finomra szeleteljük az újhagymát, megfelelő edényben a spenóttal felváltva rétegesen egymásra rakjuk, mindegyik réteget megsózzuk. Húsz percig pihentetjük. A vaj felét serpenyőben felhevítjük, és üvegesre pirítjuk benne a finomra vágott vöröshagymát. A hagymás spenótból kifacsarjuk a nedvet, s összemixeljük a megpirított vöröshagymával. Felverjük a tojást, elkeverjük az összetört juhsajttal, s jól elkeverjük a hagymás spenóttal.

Felolvasztjuk a megmaradt vajat, kikenünk vele egy 25 cm átmérőjű, négy cm magas tűzálló edényt, elterítünk benne egy réteslapot úgy, hogy a széle túlérjen a tálon. Megkenjük a felolvasztott vajjal, a többi réteslapot közben nedvesen tartjuk. Egymásra rakunk – mindegyiket megvajazva – öt réteslapot, elterítjük rajta a spenót tölteléket, ráterítünk még négy megvajazott réteslapot, mindegyiket levágjuk a tál nagyságára. Az alsó rétegek szélét ráhajtjuk a legfelsőre, s az egészet leborítjuk az utolsó réteslappal. Előmelegített sütőben megsütjük, amikor megpirult, kivesszük, lehűtjük, tálalásig hűtőszekrényben tartjuk.

Nehézség: közepes

Jó étvágyat!