A képviselőfánk kevés anyagból áll, viszonylag olcsó az előállítása, és a legtöbb ember kedvence, ugyanakkor kevesen mernek megpróbálkozni vele. Pedig igazán megéri. Ha vendégeidet ezzel kínálod, nem is fogják elhinni, hogy te magad készítetted és nem cukrászdából hozattad. Bátran fogyasszák epebetegek, lisztérzékenyek, gyomorfekélyesek és hízni vágyók is.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 10 dkg vaj / margarin
- 15 dkg rizsliszt / kukoricaliszt
- 5 tojás
A krémhez:
- 4 evőkanál kukoricakeményítő
- 7 evőkanál kristálycukor
- 2 tojás
- 5 dl tej
- 1/2 rúd vanília
- (citromhéj)
Elkészítés:
A vajat 10 evőkanál vízzel felfőzzük, belekeverjük a gluténmentes lisztet, és mindjárt levesszük a tűzről. Simára keverjük, és még forrón egyenként belekeverünk 5 egész tojást. Jól kikeverjük, és hagyjuk kihűlni.
A sütőt 220°C-ra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tepsit kikenjük margarinnal. A tésztát sima csővel ellátott nyomózsákba tesszük, és kb. 25 db kis halmot nyomunk belőle.
A sütőben a fánkocskákat kb. 20 perc alatt szép aranysárgára sütjük. A sütőajtót nyitogatni nem szabad, mert összeesik a tészta! Ha kihűltek a fánkok, mindegyik tetejét levágjuk, és belsejüket megtöltjük vaníliakrémmel. Visszatesszük a kalapokat, tálra rakjuk, és jól behűtjük.
Vaníliakrém 1.:
Simára keverünk 4 evőkanál kukoricakeményítőt 7 evőkanál cukorral, 2 tojás sárgájával és egy kis tejjel. Fél liter forrásban lévő tejbe folytonos keverés közben belefőzzük. Vaníliával ízesítjük.
Még forrón lazán belekeverjük a 2 tojás keményre vert habját.
Vaníliakrém 2.:
A tejet felforraljuk a citromhéjjal és a vaníliával, és hagyjuk langyosra hűlni. Közben a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett beleszűrjük a langyos tejet.
Ezután lassan melegítjük (tehetjük gőzfürdőbe is), s változatlanul kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik.
Nehézség: könnyű
Jó étvágyat!