Lehet furcsán hangzik, de amilyen különleges, olyannyira finom is! Fogyaszthatják hasnyálmirigy vagy keringési problémákkal küzdők, cukorbetegek és csontritukásosok egyaránt.
Hozzávalók:
- 1 közepes méretű salátának való uborka (450 g)
- 320 g tonhal sós lében (konzerv)
- 1 újhagyma
- 125 g joghurt
- 75 g zsemlemorzsa
- 2 evőkanál majonéz
- 1 ek. olaj
- 1 tojás
- 1 ek. friss aprított kapor, vagy 1 tk. szárított kapor
- só, fekete bors
- kaporlevél a díszítéshez
Elkészítés:
Az uborkát meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, és a magokat eltávolítjuk. Ezután durvára reszeljük, szûrõbe rakjuk, 1 evõkanál sóval meghintjük, majd összekeverjük. A szûrõt tál fölé helyezzük és 15 percre félretesszük, hogy az uborka leve lecsepegjen.
Közben megtisztítjuk az újhagymát, megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. A tonhalkonzerv levét leöntjük. A halat tálba tesszük, villával szétnyomkodjuk, majd jól összekeverjük a hagymaszeletekkel, tojással, zsemlemorzsával, majonézzel, borssal és egy késhegynyi sóval. Ezután 4 darab 2 cm vastag pogácsát formálunk belõle.
Az uborkát hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük és a benne maradt folyadékot kinyomkodjuk. Joghurttal és kaporral elkeverjük, sóval, borssal ízesítjük. Felhasználásig lefedve hideg helyre tesszük.
Felforrósítjuk az olajat, majd a tonhalpogácsákat mindkét oldalukon 3-4 percig sütjük benne, míg enyhén barna színűek nem lesznek. A kaprot megmossuk és szárazra töröljük. A halpogácsákat kaporlevéllel díszítve, az uborkamártással együtt tálaljuk.
Nehézség: közepes
Jó étvágyat!