internet
#Suli, munka

Mi az a deepfake technológia és miért fontos, hogy tudj róla?

2024.07.29.
2 perces olvasási idő

A mai, túlzott információmegosztásra épülő társadalomban naponta több ezer hírrel találkozhatunk. Képzeld el, hogy nézed a kedvenc sztárod, ahogy valami elképesztőt csinál egy videóban – de később kiderül, hogy az egész hamis volt. Ijesztő, igaz? Ez a deepfake technológia varázslata és veszélye egyben.

Az internetfelhasználók többsége kamu videókként emlegeti az ilyen típusú online átveréseket. De mi is az a deepfake? Olvass tovább, hogy megismerd ezt a technológiát!

Mi az a deepfake?

A deepfake a "deep learning" és a "fake" szavak kombinációjából származik. Olyan technológiáról van szó, amely mesterséges intelligencia (AI) segítségével hoz létre hihetetlenül élethű, de hamis videókat és képeket. Ezekben a videókban emberek arca, hangja és mozgása manipulálható, így bárki bármit mondhat vagy csinálhat anélkül, hogy valaha is megtette volna.

A deepfake technológia komplex algoritmusokat és szoftverkomponenseket használ, amelyek képeket és videókat elemeznek és tanulnak belőlük. Ez az algoritmus, amit "generative adversarial network" (GAN) néven ismerünk, képes új, hitelesnek tűnő képeket és videókat generálni.

A fejlesztők és tesztelők feladata, hogy ezeket az alkalmazásokat alaposan ellenőrizzék, biztosítva, hogy működésük pontos – de annál is fontosabb, hogy – etikus legyen. Nélkülözhetetlen, hogy a felhasználók biztonságban legyenek a potenciális visszaélésekkel szemben. A deepfake technológia, bár gyakran negatív kontextusban említik, számos pozitív felhasználási lehetőséget is kínál, amelyek jelentős előnyöket nyújthatnak különböző területeken, például a szórakoztató- és filmiparban, oktatásban vagy a digitális marketingben.

Nem árt vigyázni ezzel a technológiával

Gondolj bele, milyen problémákat okozhat, ha valaki rossz szándékkal használja ezt a technológiát! Hoztunk néhány példát. Deepfake videókat felhasználhatnak arra, hogy hamis információkat terjesszenek. Például egy politikus szájába adhatnak olyan szavakat, amelyeket soha nem mondott. A deepfake technológia akár pénzügyi csalásokra is használható, például hamisítva egy cégtulajdonos hangját, hogy pénzt kérjen az alkalmazottaktól.

A közösségi médiában az internetes támadók bevett szokása, hogy deepfake videók segítségével próbálják rávenni a felhasználókat személyes vagy bankkártya adataik megadására. A legnyilvánvalóbb jele a deepfake technológiával készült internetes csalásoknak az, amikor a csalók hírességek arcát használják fel. Ha egy híresség nyereményjátékot hirdet meg videóban a közösségi médiában, és személyes adatokat kér, akkor nagy eséllyel hamisított videóval lehet dolgunk.

A tudatosság a kulcs

Mindig kérdőjelezd meg, amit látsz az interneten. Ha valami túl jónak vagy rossznak tűnik, hogy igaz legyen, akkor lehet, hogy tényleg az! Fontos tisztában lenni az információ forrásával. Nézd meg, honnan származik az információ. Megbízható forrásból származik-e, vagy egy gyanús weboldalról?

A deepfake technológia, habár izgalmas, de egyben veszélyes is lehet. Fontos, hogy tudatában legyünk ennek, és megértsük, hogyan működik, hogy megvédhessük magunkat és másokat. Ne feledd, hogy mindig légy óvatos azzal, amit az interneten látsz és osztasz meg!

(Forrás: FrontEndART)

Kapcsolódó címkék

munka