Suli, munka

#Suli, munka

610 db cikk a témában

#stuxnet
2012.01.13.

Top 10 dolog, amit a suliban is taníthatnának (4. rész)

Mi az a Stuxnet? A diákoknak tanulniuk kellene a cyber háború történetéről. A cyber háború a hálózat politikai célú hekkelését jelenti kémkedés és szabotázs céljából. Nagy szervezeteket hoztak létre a cyber támadások tanulmányozására. És hallottál-e már a holocéni fajok pusztulásáról?

#elsősegély
2012.01.09.

Tanulj meg életet menteni!

Hazánkban a legtöbb fiatalkorú baleset miatt veszti életét. Évente mintegy 200 iskoláskorú gyermeket veszítünk el és említett korosztály (6-19 év) kórházi ellátásának a száma meghaladja a 15 ezret évente.

#egyetem
2012.01.06.

Hányan tanulhatnak tovább állami pénzen 2012-ben?

Az állam 2012-ben összesen 33 ezer 927 a felsőoktatásba belépő új hallgatónak, köztük felsőfokú szakképzésre, alapképzésre valamint egységes, osztatlan képzésre felvett diáknak biztosít ingyenes képzést. A kormány szerdai döntéséről szóló tájékoztató szerint 15 ezer 550 hallgató kaphat részleges, 50 százalékos támogatást a képzési költséghez.

#család
2012.01.05.

A hagyományos családmodell segít a tanulásban

A hagyományos családmodellben felnövő fiúgyerekek nagyobb valószínűséggel teljesítenek jól az iskolában és kerülik el a felfüggesztést, mint az egyedülálló anyák által nevelt társaik - derült ki egy amerikai tanulmányból.

#miniszter
2012.01.04.

Miniszterek diploma nélkül: elég egy érettségi a karrierhez?

Nem jellemző, de azért máshol is előfordul, hogy a kormányfő olyan politikust nevez ki miniszternek, aki soha nem járt egyetemre vagy főiskolára. Míg az Egyesült Államokban minden tárcavezetőnek van diplomája, Nagy-Britanniában már akad olyan politikus, aki csupán érettségit szerzett.

#iskola
2012.01.03.

Iskolai stressz: rosszullét és hasfájás - A szakértő válaszol

Tisztelt doktornő! A vizsgaidőszak kellős közepén álló diák vagyok, nagyon lefoglalnak a vizsgák és a körülöttük zajló felhajtás, noha próbálok odafigyelni magamra, ez nem mindig jön össze. Mostanság későn ébredek, úgy, hogy fáj a hasam, és nem tudom az okát.

#főiskola
2011.12.30.

Ilyen lesz a felsőoktatás

Az Országgyűlés pénteken elfogadta az új felsőoktatási törvényt, eszerint magyar állami ösztöndíjjal, részösztöndíjjal, és önköltséges formában folytathatják a jövőben tanulmányaikat a felsőoktatási hallgatók. A törvény melléklete a jelenlegi állapotnak megfelelően állami, egyházi és magán egyetemeket és főiskolákat rögzít.

#elhízás
2011.12.28.

Iskola, ahol naponta van testedzés és a tanárok lépészámlálót hordanak

Az ötévesek hip-hop táncot lejtenek az ábécére. A harmadikosok geometriai formákba hajladozva tanulják a matematikát, míg az ötödikesek kalóriaszámítással. Mindenki minden nap megfordul a tornateremben egy amerikai elemi iskolában, amelynek oktatói nagy feladatot vállaltak fel: megpróbálják visszafordítani az elhízást.

#Creutzfeldt-Jakob kór
2011.12.28.

Top 10 dolog, amit a suliban is taníthatnának (3. rész)

A Creutzfeldt–Jakob betegség (CJD) egy degeneratív fertőző agyi elváltozás, ami gyógyíthatatlan és halálos. A CJD-re gyakran utalnak kergemarhakórként, mert a szarvasmarhák szivacsos agyvelő elfajulásáról (Bovina Spongiformis Encephalopathia) úgy gondolják, hogy az embert is megbetegíti.

#nyelvvizsga
2011.12.26.

Diploma nyelvvizsga nélkül: nem csitul a vita

Hetek óta tart a vita a hároméves "nyelvvizsga-amnesztiáról", és még közel sincs vége: a nemzetierőforrás-miniszter szerdán nyújtott be egy újabb módosítót, amely alapján csak azok a végzett hallgatók kapnák meg nyelvvizsga nélkül a diplomát, akik az egyetemek-főiskolák saját, belső nyelvi vizsgáját leteszik.

#Maurice Hilleman
2011.12.19.

Top 10 dolog, amit a suliban is taníthatnának (2. rész)

Maurice Hilleman több életet mentett meg, mint akármelyik másik tudós a huszadik században. Amerikai mikrobiológus, aki több mint három tucat védőoltást fejlesztett ki, 1909-ben, Montana államban, Miles City közelében született. Az ő munkásságán kívül néhány általános félreértést is tisztázunk a cikkben.

#internet
2011.12.08.

Közösségi oldalakon zaklatják tanáraikat a diákok

Azokban a családokban, ahol "házirend" szabályaihoz kötik az internet használatát, kisebb arányban érik negatív tapasztalatok a gyermekeket a világháló használatakor - derült ki a Symantec számítástechnikai biztonsági vállalat szerdán bemutatott legújabb tanulmányából.