Szülőknek

#Szülőknek

578 db cikk a témában

#érettségi
2016.04.26.

Készülődés az érettségire: hogyan segíthet a szülő?

Az érettségire való készülés sok szorongást, izgalmat és idegeskedést okozhat a középiskolásoknak. Habár a kamasz saját felelőssége, hogy megfelelően felkészüljön a vizsgáira, ám a szülő is sokat segíthet gyermekének, hogy eredményes legyen a tanulás.

#kamaszok és pénz
2016.04.21.

Gazdálkodj okosan! Avagy kamaszra pénzt bízni?

Sok szülő azért ódzkodik egyszerre nagyobb összeget bízni a kamasz fiára vagy lányára, mert már a gondolatra is sikítani kezd minden idegsejtjük. „Nem merem rábízni a pénzt, félek, hogy mindenféle hülyeségre szórja el!” - gondolják. Hogyan lehet rávenni a kamaszt, hogy felelősségteljesen bánjon a pénzzel? Himer Csilla pénzpedagógus megmondja.

#szexting
2016.04.20.

Ismertető szülőknek a szexting veszélyeiről

Egyes tanulmányok szerint a tinik közel 10%-a küld vagy fogad kétes tartalmú, szexuális jellegű üzeneteket. A cikkben fény derül arra, hogy pontosan mi is az a szexting, és hogy miért kockázatos. Vajon hogyan érdemes a szülőnek erről a kényes témáról beszélni?

#szigorú
2016.04.14.

Lehet, hogy túl szigorú a gyermekével? 8 jel, ami erre utal

A nevelési és fegyelmezési problémák szinte állandó fejfájást okozhatnak a legtöbb szülő számára. Honnan tudhatja Ön, hogy nem lépi-e át az ésszerűség határát a gyereknevelés során, vagy épp ellenkezőleg, túl lazán fogja-e a gyeplőt? Mindkét esetben a nevelés hatásossága, eredményessége válik kérdésessé. Kulcskérdés, hogy mennyire szabad fizikailag vagy verbálisan fegyelmezni, elnyomni, korlátozni egy gyereket.

#nevelés
2016.04.02.

Hogyan ösztönözze középiskolás gyermekét?

A középiskolás fiatalok jobb és eredményesebb teljesítményre ösztönzése nem olyan nehéz, mint amilyennek első ránézésre tűnik. Egyes esetekben valóban egy kicsit több idő, de egy kis beszélgetés, közös tanulás akár a napi rutin szerves részévé válhat, és mindez Önnek és a gyermekének is hasznára válhat.

#szülő
2016.04.01.

Kamaszkor pszichológiája: a 17 évesek

17 évesen a kamaszok bontogatják a szárnyaikat, és egyre inkább megismerik a körülöttük lévő világot. Mivel mindeközben még elég fiatalok, időnként hibákat is vétenek, amelyeket saját maguknak kell kijavítaniuk. Ez is fontos része gyermeke sikeres önállósodásának. Ha ezt most nem tanulja meg gyermeke, akkor még felnőttként is Öntől várja majd a problémái megoldását.

#lopás
2016.03.26.

Segítség, kiszolgálja magát a gyerekem!

Ezzel általában egy szülőnek sincs problémája, amíg arról van szó, hogy a kamasz önállóan készít magának vacsorát a konyhában. Akkor azonban, amikor a gyerek esetleg a szülő pénztárcájából szolgálja ki magát teljesen magától értetődően, a szülőknek már érdemes elgondolkodni, hogy nem ment-e félre valami. Himer Csilla pénzpedagógus írása.

#vizsga
2016.03.22.

Hogyan segítsünk a gyerekünknek tanulni?

A záróvizsgákra, az érettségire történő felkészülés igen nagymértékű szorongást, izgalmat, idegeskedést tud okozni a középiskolásoknak. Habár a gyerek saját felelőssége, hogy megfelelően felkészüljön, tanuljon a vizsgáira, azért a szülők is sokat segíthetnek gyermeküknek, hogy eredményes legyen a vizsga.

#Down-szindróma
2016.03.21.

Egy Down-szindrómás lány vallomása

Nincs más vágyam, csak az, hogy olyan szeretnék lenni, mint mindenki más. Jó lenne lemondani erről az extra kromoszómapárról. Azonban ez tesz engem azzá, aki vagyok, és én büszke vagyok magamra. Keményen dolgozom azért, hogy behozzam a lemaradásom.

#zaklatás
2016.03.11.

Honnan tudhatja, hogy a gyermekét zaklatják?

A fiatalok körében nem ritka jelenség a zaklatás és a kiközösítés. Rendszerint olyanokra telepednek rá a többiek, akik kicsit kilógnak a sorból, valamiben eltérnek az átlagostól, túlzottan félénkek vagy visszahúzódóak, ezért célpontjai lesznek másoknak.

#rendetlen gyerek
2016.03.06.

Mit tegyünk, ha rendetlen a gyerek?

Amikor a gyermek akar valamit, elvárja, hogy teljesítsék azt. A rendelkezésére álló szavak és gesztusok, valamint a helyváltoztatás képességének segítségével követeli céljai megvalósítását. Ekkor mondja először a felnőtt világ, hogy a gyerek nem fogad szót!

#kamaszkor
2016.03.01.

Felmérés: Így élnek a mai kamaszok

A WHO új nemzetközi tanulmánya szerint az iskoláskorú gyermekek körében jelentősen csökkent a dohányzás, ugyanakkor a fiatalok egészségét és jóllétét aláássák a nemi és társadalmi egyenlőtlenségek.

#szűz
2016.02.27.

Hogyan beszéljen gyermekével a szexualitásról?

Szavak nélkül is számos dolgot közölhet gyermekével. Ha a szexualitás kérdéséről van szó, sokat üzenhet gyermekének azzal is, ahogyan gyermeke magánéletét és a testével kapcsolatos kérdéseket kezeli. Ha úgy érzi, nehézséget okoz a nemiségről és a fogamzásgátlásról beszélni csemetéjével, nyugodjon meg, hiszen nincs ezzel egyedül!