gyümölcs
#Táplálkozás

Finom őszi gyümölcsök és receptek

2024.10.29.
3 perces olvasási idő

Az őszre beérő gyümölcsök nem csak frissen vagy befőttként fogyaszthatók, számtalan formában felhasználhatjuk őket megannyi ínycsiklandó étel alapanyagaként. A télre készülve nemcsak vitamin- és rostforrásként van jelentőségük, de a borongós szürke napokon a színes gyümölcsök látványa a hangulatunknak is jót tesz.

Hogyan töltsd fel a vitaminraktárad ősszel úgy, hogy közben finomakat egyél és igyál? Az alábbi hozzávalók és receptek éppen ebben segítenek majd neked. A szezonális gyümölcsöket szerezd be frissen és ne tárold túl sokáig.

Mandarin

A mandarin egy őszi-téli klasszikus. Sokáig eláll, de 7oC alatt nem tárolható, mivel elveszíti édes ízét és aromáját. Konzerv vagy gyümölcslé formájában egész évben fogyasztható. C-vitaminban és ásványi anyagokban gazdag, illóolaja javítja a koncentrálóképességet.

Tipp: ha szereted a mandarin illatát, télen helyezz el néhány gyümölcsöt a lakásban, és szurkálj a héjukba szegfűszeget. Két hétig eltartható, a szegfűszegtől a kifacsart mandarinlé még zamatosabb lesz.

Alma

A legelterjedtebb fajták a jonatan, a jonagold, a golden delicious és a Granny Smith. Az alma rendkívül sokféleképpen hasznosítható: nyersen, kompótként, sülve, süteményekben, almaléként, stb. Néhány alkoholos ital készítéséhez is felhasználják, az alma pl. a Calvados egyik alapanyaga.

Tipp: Az egymás közelében tárolt almák gyorsabban megromlanak, ennek oka az, hogy a gyümölcs érlelési folyamatot gyorsító anyagokat bocsát ki, ezért például az éretlen, kemény kiwiket érdemes egy almával közös zacskóba tenni, így az rövidebb idő alatt válik fogyasztásra alkalmassá.

Körte

Több mint 5000 fajtája létezik, de csak néhány igazán elterjedt. Az aromás illatú gyümölcs leszedése után is érik. Ezért ha épp kemény, zöld gyümölcsöt vásároltunk, néhány napig hagyjuk érni, míg fogyasztható nem lesz.

Tipp: a még zöld körték érésének meggyorsítása érdekében helyezzünk melléjük almákat.

Füge

A jellegzetes formájú gyümölcsöt nyersen vagy szárítva fogyasztják. Ha a nyers változat mellett döntesz, arra kell figyelned, hogy a gyümölcs puha, ugyanakkor rugalmas legyen. Ha nem akarod, hogy a füge túlérett legyen, maximum öt napig eltartható hűtőszekrényben. Érdekesség, hogy a fügelevelek fehér nedvét régen rovarcsípések és szemölcsök kezelésére használták.

Tipp: A szárított fügét dekorációként is használhatjuk.

Áfonya

Fanyar íze miatt nyersen csak ritkán fogyasztják. Süteményekbe téve, szárítva vagy aszalva gyakrabban hasznosítják, közkedvelt gyümölcslé és lekvár formájában is. Több hónapig eltartható.

Tipp: próbáltad már a palacsintát áfonyalekvárral?

Szőlő

A szőlő felhasználásával kapcsolatban általában először a borok jutnak eszünkbe. Nem véletlenül, ugyanis a szőlőtőkéken termett szőlőnek kb. 80 százalékából készül bor, 15 %-át fogyasztják el nyersen, és 5 %-ából lesz mazsola.

Receptek

Vaníliás körtetorta

Hozzávalók:

Vaníliás körtetortaA tésztához

  • 250 g liszt
  • 100 g vaj
  • 40 g porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 ek tej
  • 1 csipetnyi só
  • citromhéj

A porcukrot a liszttel egy tálban elkeverjük, hozzáadjuk a tojást, majd sorban a többi hozzávalót. Tésztává gyúrjuk, és fél órán át hideg helyen pihentetjük.

A vaníliakrémhez

  • 20 ml tej
  • 50 g vaníliás pudingpor
  • 220 ml tejszín
  • 40 g kristálycukor
  • 3 db körte
  • fél citrom leve
  • egy maréknyi mandulaforgács

A pudingot elkészítjük a tejjel és egy kis cukorral, a tejszínt a kristálycukorral kemény habbá verjük. Majd az egészet óvatosan összeforgatjuk.

A tésztát egy kivajazott tortaforma aljára helyezzük, lenyomkodjuk, a széleit felhúzzuk, hogy elegendő hely legyen a krémnek. Villával megszurkáljuk, és a 180 oC-ra előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük.

A körtéket meghámozzuk, felszeleteljük és rájuk csepegtetünk egy pici citromlevet. A megsült tészta aljára helyezzük a körteszeleteket, és ráöntjük a krémet. Még kb. 45-50 percre visszatesszük a sütőbe. Tálalás előtt megszórjuk a tetejét mandulaforgáccsal.

Elkészítési idő: kb. másfél óra.

A borosgazda csirkéje

Borosgazda csirkéjeHozzávalók 2 személyre:

  • 2 db csirkecomb
  • 500 g kisebb burgonya (lehetőleg újburgonya)
  • 6 db mogyoróhagyma
  • 3 ek olívaolaj
  • bors
  • 1 dl fehér bor
  • 2 dl húsleves alaplé (lehet leveskockából is)
  • 3 csipet majoranna
  • kb. 200 g illatos vörös szőlő

Elkészítés

A vöröshagymát meghámozzuk, karikákra szeleteljük. A burgonyát megtisztítjuk, meghámozzuk, a kisebbeket félbevágjuk, a nagyobbakat három vagy négy részre szeleteljük.

A csirkecombokat, a burgonyát és a hagymát kivajazott tepsibe halmozzuk, sózzuk, borsozzuk, alaposan meglocsoljuk olívaolajjal. Forró előmelegített sütőben 220 oC-on (a középső sütőrácson) 30 percig sütjük, amíg a csirkecombok aranybarnák lesznek. (Sütés közben lehetőleg ne nyissuk ki a sütő ajtaját!)

Közben a szőlőt szemezzük le a gerezdről, a bort a húslevessel forraljuk fel, miután levettük a tűzhelyről, szórjuk bele a majorannát. A tepsit vegyük ki a sütőből, és öntsük rá a boros húslevest és szórjuk rá a szőlőszemeket. A tepsit tegyük vissza a sütőbe, és további 15 percig 200 oC-on süssük készre az ételt.

Elkészítési idő: kb. egy óra.

Tápérték:

  • 798 kcal
  • 51 g fehérje
  • 43 g zsír
  • 46 g szénhidrát

Mandarinital

Hozzávalók:

  • 4 dl víz
  • 7 db mandarin
  • 2-3 ek méz (a mandarin édességétől függően)
  • egy csipet őrölt fahéj
  • egy csipet őrölt szegfűszeg

Elkészítés:

A mandarint meghámozzuk, kifilézzük. Az összes hozzávalót turmixgépben pürésítjük. Poharakba töltjük, a pohár szélét mandarinhéjspirállal díszíthetjük.

(KamaszPanasz - B.M.)