Igaz ugyan, hogy a csoki egészségtelen ételként ismert, de a legújabb tanulmányok szerint az étcsokoládé igenis az egészséges táplálkozás egyik alapanyaga. Az étcsokinak számos jótékony hatása van a testre, éppen ezért generációkon át gyógyszerként használták az egész Földön.
A csoki a termékenység szimbóluma
A csokit először az ősi maják használták termékenységi italként, akik a kakaóbabból készült terméket a termékenység istennőjéről, lxcacao-ról nevezték el. A majáknál a csoki jelképezte az egészséget, a termékenységet és az életet.
Mivel a majáknak nem állt rendelkezésükre cukor, tört chilivel és egzotikus fűszerekkel készítették. Ez a recept hasonlít a modern mexikói csoki recepthez.
A csoki jobban növeli az endorfin-szintet, mint a csókolózás
A BBC-n megjelent kutatás szerint csoki evésekor négyszer annyi endorfin szabadul fel a testben, mint egy heves csókolózás során. Ezenkívül amikor az ember csokit eszik, a pulzusa 60-ról 140-re emelkedik.
A csoki megelőzi a fogszuvasodást
A köztudatban úgy él a csoki, mint ami a cukortartalma miatt elősegíti a fogszuvasodást, de a csoki fő alapanyagai tulajdonképpen éppen ellenkezőleg hatnak: megakadályozzák a fogszuvasodást, illetve a kakaóbabban lévő ásványi anyagok ellensúlyozzák a cukor kártékony hatását.
(KamaszPanasz)