nyár
#Táplálkozás

4 étel a nap káros hatásai ellen

2024.05.30.
1 perces olvasási idő

Az egészséges napvédőkön, az UV-sugárzás ellen védő ruhákon, kalapokon és napernyőkön kívül az étkezéssel is támogathatod a bőröd egészségét a forró nyári napokon. Lássuk, mit érdemes enned, mielőtt strandra vagy nyaralni indulsz!

A perzselő nyári melegben nem tanácsos huzamosabb ideig a napon tartózkodni, pláne a megfelelő védelem nélkül. A napsugárzás különféle veszélyes következményekkel járhat a bőrráktól a ráncokig, valamint a májfoltoktól a napégésig. Fontos, hogy megtegyünk bizonyos óvintézkedéseket, hogy megóvjuk a bőrünket a sérülésektől.

Milyen ételekkel óvhatod meg a bőrödet?

Citrusfélék

Mivel gazdagok C-vitaminban, így bizonyos fokú védelmet nyújtanak a nap UV-sugárzásából származó sérülésekkel szemben. Kutatások kimutatták, hogy a C-vitamin felhalmozódása az irhában és a felhámban jelentős védelmet jelent a nap UV sugarai ellen. A védelem azért alakul ki, mert a C-vitamin csökkenti a sejtekben lévő szabad gyököket, így véd a nap okozta sérülések, a bőrrák, a napégés, a májfoltok és néhány esetben a bőröregedés ellen is. Ezért a legjobb, ha olyan citrusfélét fogyasztunk, aminek magas a C-vitamin tartalma, ilyen például a narancs.

Dinnye

A dinnye nemcsak hűsítő hatása miatt jó választás nyáron, de természetes bőrvédő hatása is dinnyevan. Ebben az édes gyümölcsben nagy mennyiségben található likopin, amely egyfajta antioxidáns - ami egyébként a paradicsomban is megtalálható. A likopin segít a felére csökkenteni a bőrödben található szabad gyököket, így védi a bőrt a bőrrák, a napégés és a májfoltok ellen.

Lazac

Mind tudjuk, a lazac gazdag omega-3 zsírsavakban, és tanulmányok igazolják az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatását. Ezen kívül ezek a zsírsavak segítenek csökkenteni a bőr érzékenységét is a napfényre.

Kakaó

Az étcsokoládéban egy flavanol nevű anyag található, ami védelmet nyújt a nap károsító hatásaival szemben. Kutatások kimutatták, hogy ezek a vegyületek elnyelik a nap UV-sugarait, ezzel megvédve a bőrt. A tanulmányokból kiderül, hogy a flavanol hosszú távú fogyasztása kedvezően hat az UV sugarak által előidézett bőrvörösség ellen, ezenkívül javítja a bőr puhaságát.

Természetesen a megfelelő fényvédelem elkerülhetetlen a nyári időszakban is, ezért tanácsos naptejjel és a napon való tartózkodás korlátozásával védeni magunkat a káros következményektől. Azonban jó úton jársz, ha minden lehetséges eszközzel véded magadat, így érdemes az ételeket is tudatosan megválasztanod.

Ha csak az utcán sétálsz, akkor is érdemes fényvédőt használni, illetve az árnyékban maradni, amennyire csak lehetséges. A fenti tippek mellett pedig ne feledkezz meg a vízfogyasztásról sem, érdemes mindig magadnál tartani egy üveg hideg vizet, hogy egész nap hidratált maradj.

(KamaszPanasz - B.Zs.)