Milyen ételeket is együnk, ha alig van időnk és nem eszünk húst? Most mutatunk pár tippet, ami nem okoz gondot a húzós napok után.
Kókuszos és quinoas fekete babos pörkölt
Krémes, isteni és kielégítő. Ez a pörkölt egy héten át táplálni fog.
Előkészületi idő: 5 perc
Főzési idő: 35 perc
Összesen: 40 perc
Adag: 4 főre
Hozzávalók:
- ¾ pohár száraz quinoa
- 2 konzerv főtt fekete bab
- egy 750ml-es darabos paradicsom konzerv
- 1 konzerv kókusztej
- 2 babérlevél
- 1 teáskanál tengeri só
- 2 teáskanál fokhagymapor
- 2 teáskanál római kömény
Elkészítés:
1.Egy nagy fazékba főzd a quinoát az utasításnak megfelelően.
2.Add hozzá középhőmérsékleten a paradicsompürét, a fekete babot, a kókusztejet és a fűszereket.
3.Párold fedett tetővel 20 percig, hogy az ízek keveredjenek.
Gluténmentes vegán banánpalacsinta
Előkészület: 10 perc
Főzési idő: 10 perc
Összesen: 20 perc
Adag: 6 palacsinta vagy 12-14 mini palacsinta
Hozzávalók:
- 1 érett banán
-
½ pohár gluténmentes lisztkeverék
-
½ pohár gluténmentes zabliszt
-
2 evőkanál kókusz cukor
-
½ teáskanál szódabikarbóna
-
1 és ½ teáskanál sütőpor
-
¼ teáskanál só
-
½ teáskanál fahéj
-
1 teáskanál étkezési len
-
2 evőkanál forró víz
- ¾ pohár cukrozatlan mandulatej
Elkészítés:
1. Csinálj egy len tojást egy kicsi tálkában azáltal, hogy összekevered a lent a forró vízzel.
2.Keverd össze a liszteket, a kókuszcukrot, a kelesztő dolgokat, a sót és a fahéjat egy közepes edénybe.
3.Törd össze a banánt és körülbelül a mandulatej felét és add hozzá a száraz keverékhez egy villa segítségével.
4.Add hozzá a len tojást és a megmaradt mandulatejet, keverd addig, amíg jól össze nem áll.
5.Melegíts fel egy serpenyőt és rakj bele vegán vajat.
6.Süsd addig a palacsintákat, amíg meg nem jelennek buborékok rajta, majd fordíts meg őket.
7.Ízesítsd őket kókusz cukorral, extra banánnal vagy dióval.
Hamis zöldséges pesztós pizza
Előkészület:10 perc
Sütés: 10 perc
Összesen: 20 perc
Adag: 2-4 főre
Hozzávalók:
- 1 csomag mirelit pizza tészta
- 1 pohár fagyasztott brokkoli, vagy főzött, de már kihűlt
- 2 maroknyi kelkáposzta ( szárak eltávolítva)
- ¼ pohár napraforgó mag
- 2 cikk fokhagyma
- 2 evőkanál citromlé
- só, bors ízlésre
- 1 és ½ pohár kelbimbó
- 3 evőkanál olívaolaj
- ¼ pohár felvágott vöröshagyma üvegesre pirítva
- 2 paradicsom felvágva
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 200°-ra és készítsünk elő két tepsit sütőpapírral kibélelve.
2. A pizzatésztát nyújtsuk ki és osszuk négy darabra, majd helyezzük bele a tepsikbe. Hagyjuk egy kicsit állni.
3. Melegítsünk fel egy serpenyőt és rakjuk bele a kelkáposztát. Főzzük 5 percig, amíg össze nem esik.
4. A pesztó elkészítéséhez egy aprítóba rakjuk az összeesett kelkáposztát, brokkolit, napraforgómagot, fokhagymát, citromlevet, a sót és borsot.
5. Kenjük meg a minipizzákat a pesztóval.
6. A kelbimbó megpárolásához egy serpenyőbe öntsünk kis olívaolajat és 5 percig pároljuk.
7. Két pizzára rakjunk kelbimbót és egy vöröshagyma felét, a másik két pizzára pedig paradicsomot és a hagyma másik felét
8. Süssük a pizzákat 10 percig, amíg szépen megpirul.
9. Vegyük ki hűlni, vágjuk fel és élvezzük!
Avokádós, mangós smoothie
Hozzávalók:
1 mangó
1 avokádó
1 teáskanál méz
2 teáskanál citromlé
Elkészítés:
1.Megfelelően vágjuk fel a mangót és avokádót.
2.Rakjuk bele a gyümölcsöket egy turmixgépbe és adjuk hozzá a mézet és a citromlevet.
3.Turmixoljuk össze, amíg nem lesz elég folyékony.
4.Egy nagy pohárba tálaljuk.
Almáspités zabkása
Hozzávalók:
½ pohár zabpehely
1 és ¼ vaníliás mandulatej
3 datolya
1 alma
1-2 teáskanál fahéj
Elkészítés:
1.Melegítsük fel a mandulatejet.
2.Hagyjuk a tejet egy tálban pihenni és vágjuk fel az almát és a datolyát. Pár szemet a gyümölcsökből díszítésként.
3.A tálban lévő tejhez adjuk hozzá a felvágott gyümölcsöket és a zabpelyhet és jól kavarjuk össze.
4.Melegítsük újra az egészet, addig, amíg az alma meg nem puhul és kicsit sűrűbb lesz az egész.
5.Öntsük ki egy tálkába és tálaljuk a félrerakott gyümölcsökkel és egy kis fahéjjal.
(KamaszPanasz – E.F.)