gomba
#Testi problémák

Házi praktikák lábszag ellen

2021.10.19.
2 perces olvasási idő

Tartasz attól, hogy lábszagod van? Félsz levenni a cipődet mások előtt a kellemetlenségek miatt? Próbáld ki házi praktikáinkat!

Lábmosás

Az egyik legjobb módja annak, hogy megelőzd a lábszag kialakulását, ha naponta lábat mosol szappannal és meleg vízzel. Győződj meg róla, hogy nem hagytad ki a lábujjak közti területet sem. Miután megmostad, teljesen szárítsd meg törölközővel, mielőtt felvennéd a zoknit vagy a cipőt. Ha szeretnéd leitatni a lábadon lévő nedvességet, akkor jó megoldás számodra a hintőpor.

Sós fürdő

Ha sokat izzad a lábad, akkor áztasd Epsom-sós lábfürdőben, meglátod segíteni fog. Háromszor egy héten 15-20 percig alkalmazd. Az Epsom-só nemcsak az láb izzadását képes csökkenteni, hanem segít felvenni a harcot a lábszag ellen is. Adj fél csésze Epsom-sót kb 8 csésze meleg vízhez.

Tarts szünetet

Nem számít, hogy mennyire szereted a cipődet, ne vedd fel egymás utáni két nap ugyanazt, mert másképp nem tud kiszáradni. Ez főleg akkor fontos, amikor zárt cipőt hordasz. Érdemes beszerezned speciális, antibakteriális sprayt, hogy megszabadítsd a baktériumtól és gombáktól a lábbelidet. Fújd be, majd hagyd, hogy megszáradjon éjszaka. A talpbetét alatt is fújd be!

Szagtalaníts

Tudtad, hogy használhatod a hagyományos izzadásgátló dezodort a lábadon is? Az izzadásgátló, mint a neve is mutatja, csökkenti az izzadást és a dezodor segít minimalizálni a szagok és baktériumok számát.

Viseld a megfelelő cipőt

Akármikor cipőt vásárolsz, mindig figyelj az anyagára. A bőr, vászon és a légáteresztő anyagú cipők jobbak, mint a szintetikus, ezen belül a műanyag vagy gumicipők. Ha mosható a cipőd, akkor ne feledkezz meg a rendszeres tisztításáról, és mindig hagyd rendesen megszáradni.

Szódabikarbóna és citrusfélék

A szódabikarbóna minden háztartásban megtalálható, sok-sok jó tulajdonsággal rendelkező anyag, ami többek között segít leküzdeni a lábszagot is, emellett puhítja a bőrtt és megöli a baktériumokat. A citromlé segít minimalizálni az izzadást és jó az illata. Önts negyed csésze szódabikarbónát 8 csésze meleg vízhez, és add hozzá egy citrom levét, aztán csak élvezd a frissítő lábfürdőt! Hagyd benne a lábad 15-20 percig, majd egy törölközővel szárítsd meg.

Viselj zoknit

Sose bújj bele a tornacipődbe vagy más zárt cipőbe zokni nélkül. A zokni ugyanis felszívja a nedvességet. Próbálj ki többféle típusút, hogy lásd, neked melyik a legjobb, ám vásárlásnál részesítsd előnyben a pamut, vagy más természetes anyagú darabokat.

Kukoricakeményítő

A kukoricakeményítő egy másik könnyű eszköze annak, hogy legyőzd a lábszagot. Olcsó, könnyen beszerezhető, és talán már van is otthon a szekrényben. Szórj egy keveset belőle a cipődbe, vagy használhatod a lábadon is, miután megmostad és megszárítottad. Semlegesíti a szagokat, így máris sokkal komfortosabban érezheted magad.

Mostmár ismersz néhány tuti módszert, amivel megelőzheted vagy leküzdheted a láizzadást és a lábszagot. Neked melyik vált be?

(KamaszPanasz - S.C., health.allwomenstalk.com)