bőr
#Testi problémák

7 házi praktika száraz, viszkető bőrre

2015.01.07.
2 perces olvasási idő

Számos házi készítmény van száraz és viszkető bőrre, így többé már nincs szükséged a boltok drága termékeire. Ha a te bőröd is száraz, ismered azt az érzést, amikor kényszert érzel arra, hogy megvakard a bőröd. Az alábbi tippek viszont azonnali megkönnyebbülést hoznak – próbáld ki őket te is!

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna az egyik leghatékonyabb szer a száraz, viszkető bőrre. Egy kád meleg vízbe önts 7 házi praktika száraz, viszkető bőrreegy csésze szódabikarbónát, és ejtőzz benne 15-30 percig. A fürdő után gyengéden itasd fel a vizet a bőrödről törölközővel, majd szárítkozz meg a levegőn. A kifejezetten száraz és viszkető terület kezelésére csinálhatsz 1 rész vízből és 3 rész szódabikarbónából krémet, amit az érintett területen kell alkalmazni, majd pár perc múlva lemosni.

Zab

Amellett, hogy finom, a zab kiváló a száraz és viszkető bőr kezelésére is. A zab az E-vitamin valamint számos antioxidáns és gyulladáscsökkentő anyag gazdag és természetes forrása. A zab nemcsak csillapítják a szárazságot és irritációt, hanem hozzájárul a bőröd egészségéhez is. Az azonnali segítségért egy kád meleg vízhez adj egy bögre aprított zabot, és feküdj bele 15-30 percre. Alternatív megoldásként a zab és a víz összekeveréséből készült pasztát kend rá az irritált bőrfelületre, és néhány perc elteltével öblítsd le hideg vagy langyos vízzel.

Aloe vera

A sokszor dicsőített aloe vera növénynek számos egészségügyi előnye van. Többek között az, hogy amikor a bőrrel érintkezik, az aloe vera fertőtlenítő és gombaölő tulajdonságával arra törekszik, hogy megnyugtassa, hidratálja, táplálja a bőrt, és segítse az új és egészséges bőrszövet kialakulását és a sérült bőr regenerálódását. Ehhez a kezeléshez vágj fel egy friss aloe vera levelet és nyomd ki belőle a gélt. Ezután ezt a gélt vidd fel az érintett területre, 10-15 percig hagyd hatni, majd langyos vízzel öblítsd le. Naponta kétszer ajánlott megismételni a kezelést.

Kókuszolaj

A kókuszolaj a gasztronómián túl a bőrgyógyászatban is népszerű termék, amellyel könnyen kezelhető a száraz és irritált bőr. Magas zsírsavtartalmával a kókuszolaj segít helyreállítani a bőr nedvességtartalmát. A kókuszolajat fürdés vagy zuhanyzás után érdemes használni a száraz és viszkető bőrre, mert akkor a bőr meleg és rugalmas. Ez segít abban, hogy az olaj megfelelően beszívódjon a bőrbe.

Tej

Ahogy az aloe vera, úgy a tej is gyulladáscsökkentő és nyugtató tulajdonságokkal rendelkezik, így enyhíti a szárazságot és viszketést. Továbbá tejsavtartalma eltávolítja az elhalt hámsejteket, és növeli a bőr nedvességmegkötő képességét. A maximális segítségért áztass egy ruhadarabot hideg tejben és helyezd azt 5-7 percre a száraz bőrödre. Aztán óvatosan öblítsük le a tejet langyos vízzel. Ismételd meg a kezelést minden második nap!

Méz

A méz az egyik legjobb természetes hidratáló a száraz és viszkető bőrre. Nagy mennyiségű antioxidánst és nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Emellett megköti a nedvességet a bőrben. A száraz és viszkető bőr kezelésére dörzsöld bele a mézet a bőrödbe, majd hagyd rajta 5-10 percig, mielőtt lezuhanyozol. Másik módja, ha egyenlő mennyiségű mézet, olvasztott méhviaszt illetve olívaolajt összekeversz, és ezt kened fel a bőrödre. Ezt a keveréket hagyd rajta 10 percig, majd zuhanyzás közben mosd le. Mindkét módszer használható minden nap, vagy minden második nap.

Avokádó

Az avokádó is tele van olyan egészséges tápanyagokkal és ásványi anyagokkal, mint például zsírsavakkal, A-vitaminnal és antioxidánsokkal, amelyek segítenek helyreállítani a bőr nedvességtartalmát. A kezeléshez zúzz össze egy avokádót, hogy sima pasztát kapj, majd dörzsöld bele a bőrödbe. Hagyd rajta 10-15 percig, majd hideg vízzel öblítsd le. A kezelést naponta lehet ismételni.

A természetes készítményekben az a legjobb, hogy mindig kéznél vannak, hiszen megtalálod őket a saját konyhádban. Neked milyen házi készítésű termék vált be a száraz és viszkető bőrre?

(S.C. - allwomenstalk)