hogyan fogyjak le?

2012.07.27.
lány 13 éves vagyok 79 kg és 164 cm
már többször is próbáltam lefogyni de sehogy se sikerül szemüveges vagyok tehát sok sportban se tudok részt venni.
szeretnék lefogyni mert nagyon sokszor kicsúfoltak és nem érzem magam jó ráadásul azt sem értem hogy hogyan híztam el mert chips-eket meg túl sok csokit nem ettem/eszek és a haverokkal sokat szoktunk biciklizni.
valószínüleg öröklés mert apukám szülei túlsullyosak de nagyon zavar mert a nagyobb tesóim is vékonyak és a szüleim már úgy mutatnak be hogy a nagytestű kicsi lányunk
valamit tennem kel csak nem tudok hogy hogyan fogyjak le kérem segíítsennnnnn!!!

Szakértőnk válasza a hogyan fogyjak le? kérdésre

Kedves Levélíró!

Nagy tévedés, hogy csak a csokitól és a csipsztől lehet plusz kilókra szert tenni.. A bő olajban, zsírban sült ételek, a sok lisztet tartalmazó ételféleségek, a cukor (pl. üdítők, rostos levek) ugyanolyan veszélyes. A rendszeres mozgás nagyon fontos, és erre a célra tulajdonképpen megfelel a kerékpározás is. Menj el minden nap, és tekerj egy órát. Ez nem olyan városnézős biciklizés legyen, hajts olyan gyorsan, hogy leizzadj, elfáradj.

Az étkezéseden is gyökeresen változtatnod kell, ha el szeretnéd érni az ideális testsúlyodat. Az a lényeg, hogy a bevitt kalóriák mennyisége kevesebb legyen, mint amennyit felhasználsz. Így a tested kénytelen lesz a zsírraktárakat mozgósítani, lebontani.

A finomított szénhidrátokat próbáld teljesen kihagyni az étrendedből. Ezekre gondolok: cukor, fehér liszt és az abból készült ételek (péksütemények, tésztafélék). A burgonya és a rizs szintén olyan alapanyagok, amiket nem túl gyakran és kisebb mennyiségben lenne szabad fogyasztanod (inkább pl. barna rizst) . Ezek helyett válassz zöldségféléket, salátákat (tehát húsok mellé köretként vagy csak úgy önmagukban). Egyél teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket, de itt sem kell nagy mennyiségre gondolni.

A gyümölcs-és zöldségfélék szinte korlátozás nélkül fogyaszthatók, de a magasabb cukortartalmúakra (szilva, szőlő, banán) figyelj oda. Húsok közül az alacsonyabb zsírtartalmúakat edd (szárnyasok) és azt is vedd figyelembe, hogy a felvágottak jelentős része rengeteg zsírt és így energiát tartalmaz. A tejtermékek közül érdemes az alacsonyabb zsírtartalmúakat választani (tejföl, sajt), vaj helyett természetesen (light) margarint. A bolti kakaót el kell felejteni, sajnos a készen kapható gyümölcsjoghurtokkal és a Túró Rudival együtt.. Otthon is készíthetsz natúr joghurtból, friss gyümölcsből édesítőszerrel finom, egészséges és alacsony kalóriatartalmú turmixokat. Ezek akár reggelire vagy vacsorára is elegendőek lehetnek. Szintén most van a főzelékfélék szezonja, úgyhogy ne hagyd ki ezeket sem. A cukrozatlan müzlit is beiktathatod az étrendedbe. Igyál sokat (akár napi 2.5-3 litert is), főleg tiszta vizet. Lefekvés előtt 3-4 órával már ne egyél

Az adagodat szedd kisebb tányérra, mert sok esetben az is hiba, hogy hatalmas adagokat szed valaki (ez akkor sem megengedhető, ha diétás ennivalóról van szó..).

Ne várd, hogy 1-2 hét után jelentős változást tapasztalsz, ehhez hetekre van szükség. Heti 1x-i mérlegre állás elegendő.

Üdv:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor