Lélek

#Lélek

1435 db cikk a témában

Miért aggódunk annyit?
#aggódás
2023.05.16.

Miért aggódunk annyit?

„Lekapcsoltam a lámpát? Holnap miből írunk? Vajon felszólít a tanár? Mit szólnak a többiek a ruhámhoz? Mi lesz akkor, ha…? Úristen otthon hagytam a telefonomat, mi lesz?” Ha csak az egyik probléma is zavar téged, elmondhatjuk, hogy nálad is megjelenik a nyugati kultúrára olyan nagyon jellemző aggódás. De miért és mit tehetünk ellene?

Hogy lépj túl a kudarcokon?
#kudarc
2023.05.14.

Hogy lépj túl a kudarcokon?

Nem és nem: nem sikerül semmi úgy, ahogy azt te szeretnéd. Készülsz, küzdesz, mindent megteszel - aztán kudarcot vallassz: nem azt kapod, amire számítottál. Csalódott vagy, dühös és kétségbeesett. Ezért kár volt törni magad! Nem! Nem volt az! Miért? Furcsán fog hangzani, de a kudarc kiváló tanítómester.

Sírni, vagy nem sírni?
#sírás
2023.05.12.

Sírni, vagy nem sírni?

Sírni, vagy nem sírni? Ez itt a kérdés… Valóban. Azt, hogy miért sírsz, bánatodban könnyű megmagyarázni… Sírsz mert elvesztettél valakit, valamit.

Te mennyire vagy kockázatvállaló? Kockázatvállalás felelősségtudattal
#kockázat
2023.05.10.

Te mennyire vagy kockázatvállaló? Kockázatvállalás felelősségtudattal

Te mennyire vagy kockázatvállaló? Direkt keresed a kihívásokat és próbára teszed a képességeidet, vagy mikor mit hoz az élet, azt oldod meg? Szereted a nehéz feladatokat vagy inkább a biztonságra játszol? A barátaid könnyen belevisznek rázós helyzetekbe, vagy felelősségteljesen elveted azokat az ötleteiket, amelyek veszélyesnek tűnnek?

Mitől lesz valaki agresszív?
#agresszív
2023.05.09.

Mitől lesz valaki agresszív?

A kamaszkor egy nagyon érzékeny időszak, amire jellemző lehet a heves érzelemkitörés, a belső frusztráció, a fokozott érzékenység, az önálló identitás keresése, a személyiség fejlődése, valamint a tényleges fizikai erő megjelenése, ami mind-mind hozzájárulhat az agresszív viselkedés kialakulásához. Szülőként és pedagógusként azonban a valódi agresszió és a kamasz indulatosabb érzelmi megnyilvánulásának elkülönítése nem mindig egyszerű feladat.

Mi az a kortárs nyomás?
#kortárs
2023.05.08.

Mi az a kortárs nyomás?

A kortárs nyomás az ugyanazon társadalmi csoporton belüli emberek által gyakorolt befolyás. A kortársak nyomását általában negatív színben képzelik el, de valójában ez nem mindig rossz. Az elfogadható csoportnormák megismerése pozitív része lehet a másokkal való együttélés és szocializáció megtanulásának. De mi is ez?

Bumeráng gyerek – Ne akarj ilyen lenni
#bumeráng gyerek
2023.05.04.

Bumeráng gyerek – Ne akarj ilyen lenni

Bumeráng gyerek. Te hallottál már róla? Ők azok, akik 18 évesen elköltöznek otthonról, majd néhány év múlva visszatérnek a szülői házba, amikor anyagilag nehéz helyzetbe kerülnek. Sok család számára egy felnőtt gyermek támogatása érzelmi és anyagi terhet jelenthet.

Hogyan urald az irigységet?
#irigység
2023.05.01.

Hogyan urald az irigységet?

Az irigység kétélű fegyver: akkor is megsebesít, ha te vagy irigy, és akkor is, ha rád irigykednek. Miért? Ennek járunk most utána!

Okostelefon-függőség: hogyan küzdhető le?
#telefon
2023.04.29.

Okostelefon-függőség: hogyan küzdhető le?

Bevallom, túlságosan gyakran használom az okostelefonomat. És minél gyakrabban használom, annál gyakrabban tör rám a kényszer, hogy azonnal ellenőriznem kell, mi újság vele. Bárhol és bármikor. A fogorvosi rendelőben. Az iskolából hazafelé. Amikor dolgozom. Amikor várok a buszra. Sőt, még reggeli közben is!

Lejárt a kapcsolatod szavatossága?
#szerelem
2023.04.27.

Lejárt a kapcsolatod szavatossága?

Habár sok esetben az Igazinak tűnik, azt gondoljuk sosem ér majd véget, de a valóságban nem minden szerelem tart örökké. Milyen jelek utalhatnak arra, hogy a kapcsolatod már nem működik?

Társfüggő vagy?
#társfüggő
2023.04.21.

Társfüggő vagy?

A társfüggő szót gyakran használják olyan emberekre, akik állandóan párkapcsolatban élnek. De mit is jelent valójában a társfüggő – és tényleg olyan rossz?

A túlsúly lelki éhségre utal?
#elhízás
2023.04.19.

A túlsúly lelki éhségre utal?

Globesity – hallottad már ezt a szót? A tömeges elhízásra utaló kifejezés elsőként egy 2001-es WHO jelentésben szerepelt, kifejezve azt a jelenséget, ami a fogyasztói társadalmakban figyelhető meg, és a kezelése hatalmas kihívást jelent még ma is. Az elhízás egyre fiatalabb korban és egyre növekvő arányban fordul elő, komoly népegészségügyi kockázatai és következményei vannak.

8 reggeli rituálé, hogy jó napod legyen
#reggel
2023.04.15.

8 reggeli rituálé, hogy jó napod legyen

Egy bevált reggeli rutin segíthet abban, hogy energiával teli, elszánt, szenvedélyes és energikus maradj egész nap. Íme, 8 szabály, amit ha követsz, minden napod csodás lesz!