Lélek

#Lélek

1436 db cikk a témában

Nem mindenki a barátod, aki annak látszik
#barát
2021.09.29.

Nem mindenki a barátod, aki annak látszik

Barátokra szükségünk van, ez tény. Az embert olyan alapvető szociális szükségletek jellemzik, minek következtében kapcsolatigénye magas. Jelen társadalmunkban a szűk család mellett a kortárskapcsolatok, a barátok töltik be a legfontosabb szerepet az életünkben.

#hazudik
2021.09.21.

A hazugság jelei

A hazugságok kiderítése olykor nehézségeket okozhat, azonban egy kis gyakorlattal és néhány hasznos módszer elsajátításával képes lehetsz majd megkülönböztetni az igazságot a hazugságtól.

#normális
2021.09.16.

Mi a normális? Ki a normális?

Annyit hallani, hogy „Te nem vagy normális! Megőrültél!?”. Vagy sok nehézséggel küzdő ember is úgy érezheti, hogy nem normális, kilóg a közösségből, nem elfogadható a viselkedése. Mit tekint a pszichológia normálisnak? Mi az, ami abnormálisnak számít?

10 gesztus, hogy gentleman légy
#viselkedés
2021.09.12.

10 gesztus, hogy gentleman légy

A gentleman jelző az elmúlt időkben némileg veszített értékéből, mert egyensúlyban kell tartani az úri viselkedést a nők egyenjogúságával. A legtöbb férfitól távol áll az, hogy hagyományos, lovagias gesztusokat tegyen, mert félnek, hogy antifeministának fogják őket tartani.

#pszichoszomatika
2021.09.11.

Rejtélyes tünetek szervi elváltozás nélkül

Gyakran fáj a fejed és a hasad? Sokat betegeskedsz, ami miatt alig jársz iskolába, vagy ha el is mész, folyamatosan rosszul érzed magad? A szüleid aggodalmukban orvostól orvosig cipelnek emiatt, de szerencsére eddig semmi szervi okot nem találtak a tüneteidre? Akkor előfordulhat, hogy a lelked nincs rendben, és a szorongásaid, lelki szenvedéseid testi tünetekben fejeződnek ki.

#öngyilkosság
2021.09.10.

Az öngyilkosság megelőzésének világnapja

A WHO adatai alapján minden negyvenedik másodpercben öngyilkosság miatt hal meg valaki a világon. A szörnyű statisztikai adat mögött személyes tragédiák, megbicsaklott sorsok, a vélt kilátástalanságból a biztos halálba menekülő emberek, összeomló családok állnak - ami egyben korjelzője is társadalmunk állapotának. Szeptember 10. - Az öngyilkosság megelőzésének világnapja.

Mi történik, ha a párod főiskolára vagy egyetemre megy?
#párkapcsolat
2021.09.01.

Mi történik, ha a párod főiskolára vagy egyetemre megy?

Működhetnek a távkapcsolatok? Ez a kérdés valószínűleg megfordul a fejedben, amikor a párod főiskolára vagy egyetemre készül. De az is lehet, hogy mindketten továbbtanultok, csak különböző intézményekben, egymástól távol. Mit jelent ez a kapcsolatotokra nézve? Képesek lesztek kitartani, ha csak a tanítási szünetekben, esetleg hétvégenként találkozhattok? Az alábbi tippek segíthetnek megküzdeni ezzel a helyzettel.

#személyiség
2021.08.16.

Hogyan ismerheted meg valaki személyiségét 5 perc alatt?

Amikor egy idegennel találkozunk, azonnal tudni szeretnénk, milyen emberrel állunk szemben. Olykor hajlamosak vagyunk az első benyomások alapján ítélni, de ne feledjük, hogy a látszat sokszor csalóka. A következőkben megpróbálunk segítséget nyújtani, milyen jegyek alapján térképezhetjük fel a másik ember személyiségét mindössze öt perc alatt.

#szerelem
2021.08.13.

Mikor kell véget vetni egy kapcsolatnak?

Amikor valakivel romantikus kapcsolatba vágsz, nem számítasz arra, hogy egyszer majd véget ér. Reményekkel telve lépsz a kapcsolatba, és ígéretes jövőnek nézel elébe a szerelmeddel. De mint tudjuk, nem minden párkapcsolat alakul tökéletesen, még akkor se, ha a szerelmespár tagjai látszólag tökéletesek egymás számára.

Amikor félsz a nyilvánosságtól: a szociális fóbia
#fóbia
2021.08.11.

Amikor félsz a nyilvánosságtól: a szociális fóbia

Felelés, randizás, nyilvános szereplés előtt izzad a tenyered, torkodban dobog a szíved, görcsöl a gyomrod? Természetes reakció. Mégis vannak, akik számára szinte elviselhetetlen szorongást okoz mások előtt megszólalni, osztálytársak szemébe nézni, mások előtt étkezni vagy ismeretlenekkel beszélgetni.

#pozitív gondolkodás
2021.08.10.

A pozitív gondolkodás előnyei

Az optimizmus bizonyítottan javítja az emberek készségét, hogy felülkerekedjenek az őket ért negatívumokon. A pozitív gondolkodás alapvetően fontos az egészséges élet megteremtése szempontjából.

#döntés
2021.08.09.

Dönts már végre! Az elbizonytalanodás okai

A te életed is döntések sorozata: pirítóst reggelizz vagy lekváros kenyeret, a fekete pólót vedd fel vagy inkább a zöldet, busszal vagy gyalog menj, kérj segítséget a házi dolgozathoz és ha igen kitől?

#erőszak
2021.08.07.

Élet nemi erőszak után

Nagyon nehéz arról beszélni, hogy milyen is egy nemi erőszak, hogy mi történt, mert szavakkal ezt leírni nem igazán lehet. A nemi erőszak egy testi, lelki és szellemi, szexuális bűncselekmény egyszerre. Rengeteg áldozat van, aki nem mer róla beszélni szerte az egész világon.