Lélek, konfliktus

#Lélek #konfliktus

256 db cikk a témában

#lélek
2015.03.21.

Miért harcolok a szüleimmel?

A szülőkkel való harc már egész kis korban elkezdődik. Már az első "nem" kimondása egyfajta ellentmondás a szülői akaratnak. Az idő előrehaladtával pedig a felnövekvő gyerek egyre inkább próbálja a saját akaratát kinyilvánítani.

#zaklatás
2015.03.11.

Zaklatás az iskolában

Cikizés, kiközösítés, rosszindulatú pletykálás, veréssel fenyegetés, verbális agresszió - egyre gyakoribb, mindennapossá váló jelenségek az iskolai közösségekben.

#szülő
2015.03.03.

A szüleim nem engednek sehova

"15 éves vagyok, és a szüleim nem akarnak sehova elengedni, nem engednek meg semmit. Ha leülök velük beszélgetni, abból mindig veszekedés lesz, mert úgyis nekik van igazuk. "Olyan" témákról sem lehet velük beszélgetni, mert máris mélyen belemerülnek és túl sokat akarnak megtudni a magánéletemről. Mit tegyek?" Válogatás a KamaszPanasz Szakértő válaszol rovatának kérdéseiből.

#barát
2015.02.14.

Ha véget vetnél egy barátságnak

Óvodában a gyerekek úgy gyűjtik a barátokat, mint a cukorkát: minél több, annál jobb. Ahogy idősödsz, úgy változnak meg a baráti kapcsolataid is. Más lesz az érdeklődési körötök, más a kedvenc ételetek, ruháitok, ízlésetek zene és minden más terén.

#normális
2015.02.06.

Ki és mi számít normálisnak?

Gyakran hallani, hogy „te nem vagy normális! Megőrültél!?” De sok nehézséggel küzdő ember is úgy érezheti, hogy nem normális, kilóg a közösségből, nem elfogadható a viselkedése. Mit tekint a pszichológia normálisnak, és mi az, ami abnormálisnak számít?

#testvér
2015.01.30.

Hogyan kezeljük a testvéri rivalizálást?

Ha lány testvéred van, az járhat előnyökkel illetve hátrányokkal is. Ha a testvéred jobb eredményeket ér el, féltékeny lehetsz rá. Ezt nevezzük testvéri rivalizálásnak. Nagyon sokan átesnek rajta gyerekkorukban.

#felnőtt
2015.01.06.

Felnőtt vagyok, miért nem ért meg senki?

Amikor 18 évesek leszünk, hivatalosan felnőtt jogokkal bírunk. Ez azonban nem jár automatikusan azzal, hogy a családban is elismernek és felnőttként kezelnek. Miért van ez? Mitől lesz valakiből érett felnőtt?

#karácsony
2014.12.25.

Karácsonyi konfliktusok

Ünnepekkor a felfokozott hangulat miatt megnő a konfliktusok száma. Olykor egy apró dologból is elefántot csinálunk, a balhé viszont rányomhatja a bélyegét a családi hangulatra.

#szorongás
2014.12.25.

Karácsonyi stressz? Így kerüld el!

Vegyes érzelmekkel várhatjuk a Karácsonyt. Belőled mit hoz ki az ünnep? Idegesen rágod a körmöd, hogy mit vegyél Karácsonyra? Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy hogyan mérsékeld a karácsonyi stresszt.

#karácsony
2014.12.24.

Családi boldogság, családi pokol

„Anya tiszta ideg, a karácsonyi vacsit készíti. De megint ordibál. Valami nincs a helyén, nem készült el, nem elég, nincs ideje… Apukám dolgozik, nem tud segíteni. A tesóm idegesít. Karácsony tényleg a szeretetről szól? Itt mindenki csak tiszta ideg.”

#zaklatás
2014.12.06.

Erőszak a családban: mit tehetsz ellene?

Évente 70 nő, és sajnálatosan 20 gyermek halálát okozza Magyarországon a saját hozzátartozója. Az erős fizikai bántalmazás, ami végső esetben halálhoz is vezethet, persze csak a családon belüli erőszak legsúlyosabb és legvégső formája: a sokszor évekig tartó fizikai, lelki vagy szexuális bántalmazás azonban sokkal gyakoribb. Felmérni is képtelenség, hogy hány kiskorú szenved egyik vagy másik szülője, nevelője agressziójától.

#tévé
2014.12.04.

A televízió negatív hatásai

Legyen akármilyen gazdasági helyzetben egy család, szinte nincs olyan háztartás, ahol ne lenne megtalálható a nappaliban egy tévé. Esetleg még egy a hálószobában, a gyerekszobákban vagy konyhában. Az életnek szerves részét képezi így elengedhetetlen, hogy beszéljünk a tévé nézés negatív hatásairól.

#düh
2014.12.02.

Emészt a düh és a harag?

Nincs ember a világon, aki még nem haragudott volna meg valami miatt. Abban különbözünk, hogy hogyan kezeljük dühünket. Vannak olyanok, akik egy legyintéssel elintézik a problémát, mások viszont egy apróság miatt is a falat püfölik.

#pszichológia
2014.11.24.

Ki volt Sigmund Freud?

Ha valaki meghallja azt, hogy pszichológia vagy pszichológus, már azonnal be is ugrik neki Freud neve. El lehet csípni olyan megjegyzéseket is, mint az, hogy "freudi elszólás volt…" Ki volt Freud? Miért olyan fontos, hogy szinte mindenki hallotta már a nevét?