Már a neve is tányérhoz hívogató: téli rakottas. Pláne, hogy még laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják! Tele van vitaminnal, ami a téli időszakban nagyon fontos, hiszen épp most tombol az influenzajárvány.
Hozzávalók:
- 1 kg karfiol
- 50 dkg kelbimbó
A mártáshoz:
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 mokkáskanál fűszerpaprika
- 1 evőkanál kukoricaliszt
- 1/2 l szójatej
Hogyan készítsük el?
A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, megmossuk. A kelbimbót szintén megtisztítjuk, megmossuk, kettévágjuk. A karfiollal tűzálló tálba szórjuk. A fokhagymát és a hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk.
Felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk benne a hagymákat, hozzáadjuk a paprikát, a kukoricalisztet, kevés sót, és tűz fölött sűrűre keverjük. Óvatosan hozzáöntjük a szójatejet úgy, hogy sima mártást kapjunk. Ezt a mártást öntjük a karfiolos keverékre. A tálat lefedjük, előmelegített, forró sütőben kb. 30 percig sütjük. Levesszük a tetejét és fedő nélkül még 5 percig sütjük.
Mivel a recept csak növényi tejet tartalmaz, így a laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják.
Nehézség: közepes
Jó étvágyat kívánunk!