recept
#Receptek

Téli rakottas laktózérzékenyeknek is

2016.02.13.
1 perces olvasási idő

Már a neve is tányérhoz hívogató: téli rakottas. Pláne, hogy még laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják! Tele van vitaminnal, ami a téli időszakban nagyon fontos, hiszen épp most tombol az influenzajárvány.

Hozzávalók:

  • 1 kg karfiolrakottas
  • 50 dkg kelbimbó

A mártáshoz:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 mokkáskanál fűszerpaprika
  • 1 evőkanál kukoricaliszt
  • 1/2 l szójatej

Hogyan készítsük el?

A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, megmossuk. A kelbimbót szintén megtisztítjuk, megmossuk, kettévágjuk. A karfiollal tűzálló tálba szórjuk. A fokhagymát és a hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk.

Felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk benne a hagymákat, hozzáadjuk a paprikát, a kukoricalisztet, kevés sót, és tűz fölött sűrűre keverjük. Óvatosan hozzáöntjük a szójatejet úgy, hogy sima mártást kapjunk. Ezt a mártást öntjük a karfiolos keverékre. A tálat lefedjük, előmelegített, forró sütőben kb. 30 percig sütjük. Levesszük a tetejét és fedő nélkül még 5 percig sütjük.

Mivel a recept csak növényi tejet tartalmaz, így a laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

Nehézség: közepes

Jó étvágyat kívánunk!