Ismét az édességé a főszerep! Lisztérzékenyeknek is ajánljuk a receptet nem csak kóstolásra, hanem bátor fogyasztásra is.
Hozzávalók:
- 40 dkg gluténmentes nagykockatészta
- 6-7 evőkanál sárgabaracklekvár
- 7-8 evőkanál kristálycukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 8 + 2 dkg vaj/margarin
- 4-5 evőkanál őrölt mák
- 1 citrom reszelt héja
- 2 dl tejföl
- 4 tojás
- só
Hogyan készítsük el?
A tésztát forrásban lévő sós vízben kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és hűlni hagyjuk. A vajat először magában, majd a tojások sárgájával, végül 5-6 evőkanál cukorral habosra keverjük. A tejfölt, a citromhéjat és a lecsöpögtetett tésztát hozzáadjuk, azután beleforgatjuk a vaníliás cukorral habbá vert tojásfehérjét is.
Egy kb. 25x20 centis tűzálló tálat kivajazunk, morzsával meghintjük, a tészta egyharmadát belesimítjuk. A maradék cukorral összekevert mákot meg a mazsolát rászórjuk, egyharmadnyi tésztával befedjük. Ezután a lekvárt kenjük rá, majd a tésztával letakarjuk. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190°C-on, légkeveréses sütőben 170°C-on) 45-50 percen át sütjük. Melegen, kockákra vágva, vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk!