A gluténérzékenység hazánkban is egyre több embert érint. Ilyenkor nem könnyű a főzés és a sütés, hiszen a hagyományos alapanyagokat nem minden esetben tudja használni az ember.
A bioboltokban rengeteg "lisztpótló" kapható, ezek közül a legnépszerűbbek a különböző gluténmentes kekszek, és lisztek. Sajnos jó néhány lisztérzékeny erre is allergiás.
Ez a recept remek alternatíva, és a belőle készült isteni kenyér pedig remek alapja bármely szendvicsnek. A kenyér egy-két napig puha és friss marad. Ha piskótaszerűre sikerül, ne aggódjunk, ez természetes.
Hozzávalók: (8 adag)
- 4-5 közepes tojás
- 2 evőkanál lenmag (más magokat is rakhatunk bele)
- 2 evőkanál tökmagliszt
- 2 evőkanál szezámmagliszt
- só (ízlés szerint)
- szódabikarbóna
Így készítsd el:
A tojásfehérjéket felverjük a sóval, majd óvatosan belekeverjük a sárgáját is. Összekeverjük a liszteket (és a szódabikarbónát), majd vigyázva, hogy a hab ne törjön össze, hozzákeverjük a tojásokhoz. Egy közepes méretű kenyérformában a sütőben megsütjük körülbelül 30 perc alatt (180-190 fokon). Kenyérsütőbe is bele lehet rakni, ám mindenképpen ellenőrizzük, hogy ezt a tésztát milyen programon érdemes sütni.
Jó étvágyat hozzá!