Szeretnéd kipróbálni a spanyolok hagyományos ételét, a paellát? Készítsd el alábbi receptünk alapján, csirkéből és kínáld bátran lisztérzékeny barátaidat is!
Hozzávalók:
- 1 közepes csirke (kb. 1 kg)
- 35 dkg rizs
- 4 evőkanál olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 paradicsompaprika
- 7 dl tyúkhúsleves (lehet leveskockából is)
- 1 kávéskanál pirospaprika / paradicsompüré
- 1 evőkanál vágott zöldpetrezselyem
- 1 kávéskanál porított sáfrány
- csipetnyi kakukkfű
- 2 babérlevél
- törött bors
- só
Elkészítés:
Nagyobb lábasban vagy serpenyőben (lehet akár bográcsban is) megmelegítjük az olajat. A feldarabolt és megsózott csirkehúst aranybarnára sütjük benne. Ezután hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott vöröshagymát, a kimagozott és karikára szeletelt paprikát és a zúzott fokhagymát.
Amikor a vöröshagyma megfonnyadt, megszórjuk a pirospaprikával, felengedjük a húslevessel, babérlevéllel, kakukkfűvel, sóval és borssal ízesítjük. Fedő alatt lassú tűzön főzzük, amíg a hús félig megpuhul. Ekkor kidobjuk belőle a babérlevelet, belekeverjük a rizst és a sáfrányt. Felforraljuk, majd csendesen főzzük, keverés nélkül, amíg a rizs is megpuhul, és a leve is elpárolog. Ha közben a leve elfő, akkor pótolni kell kevés húslevessel vagy meleg vízzel. Nem szabad annyira megfőzni, mint a mi rizses csirkénket!
Tálalás előtt 5 percig pihentetjük. A lábasban / serpenyőben adjuk az asztalra citromkarikával díszítve, és vágott petrezselyemmel meghintve. A spanyolok citromlevet is nyomnak rá.
Nehézség: könnyű
Jó étvágyat!