A csaláncsípés felpezsdíti a vérkeringést, ez köztudott. Az étrendedet pedig felpezsdítheti az ebből készült leves. Receptünknél szem előtt tartottuk az allergiások, az epebetegek, a csontritkulásosok, a cukorbetegek, a gyomorfekélyesek, a keringési- és a hasnyálmirigy problémákkal küzdők és a vashiányosok különleges igényeit is.
Hozzávalók:
- 15 dkg csalánhajtás
- 15 dkg spenót
- 5 dkg póréhagyma
- 2 dkg teljes kiőrlésû liszt
- só
- szerecsendió
- margarin vagy olívaolaj
Elkészítés:
A zsenge csalánhajtásokat és a spenótleveleket megmossuk és forrásban lévõ vízben leforrázzuk, majd leöblítjük hideg vízzel. A megmosott póréhagymát, vékony szeletekre vágjuk és kevés margarinban vagy olajban üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a csalán és spenót leveleit, lepirítjuk, megszórjuk liszttel, és vízzel felöntjük.
A levest felforraljuk, sóval ízesítjük, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, esetleg tejjel, vagy tejszínnel dúsíthatjuk. A levest szitán átszűrjük, a leveleket áttörjük és felforraljuk. Az elkészült csalánlevest forrón csészékben tálaljuk, gyenge csalán levelekkel díszítjük.
Nehézség: könnyű
Jó étvágyat!