Finom desszerttel szeretnéd kínálni vendégeidet, esetleg szerelmednek, családodnak szeretnél kedveskedni egy kis finomsággal? Készíts gyümölcsrizst! Ízletes étel, amit lisztérzékenyek és gyomorfekélyesek is fogyaszthatnak.
Hozzávalók:
- 20 dkg kerek szemű rizs
- 1 evőkanál vaj / margarin
- 40 dkg vegyes gyümölcs (friss és befőtt vagy mélyhűtött vegyesen)
- 2 tasak gluténmentes vaníliás cukor
- 1 dl illatos likőr (pl. Triple sec)
- fél citrom héja
- 3 dl víz + 3 dl tej
- 15 dkg cukor
- 4 dl tejszín
Elkészítés:
A rizst hideg vízzel leöblítjük, leszűrjük, és alaposan lecsepegtetjük. A megmosott citrom sárga héjából burgonyahámozóval 2-3 vékony csíkot hasítunk. A tejet 3 dl vízzel, a cukorral, a citromhéjjal, a vajjal / margarinnal és 1 csipet sóval felforraljuk. Beleszórjuk a rizst, és lassú tűzön, gyakran megkeverve puhára-sűrűre főzzük (20 perc), majd langyosra hűtjük. Közben a gyümölcsöket előkészítjük, feldaraboljuk, végül megöntözzük a likőrrel (amelyik barnulásra hajlamos, azt előbb beleforgatjuk citromlébe). Kemény habbá verünk 2 dl tejszínt a vaníliás cukorral. A rizshez adjuk előbb a maradék 2 dl folyékony tejszínt, aztán több részletben a tejszínhabot, és lazán összekeverjük. Kisebb tálkákba vagy csinos kelyhekbe rétegesen lerakjuk a rizst és a gyümölcsöt – a tetejére gyümölcs kerüljön –, majd fóliával letakarjuk, és jól behűtjük.
Nehézség: könnyű
Jó étvágyat!