Szülőknek, Viselkedés

#Szülőknek #Viselkedés

67 db cikk a témában

#szülő
2021.01.30.

Hogyan kezeljem a kamasz gyerekemet?

A serdülőkor nem csak a kamasz, hanem az egész család számára megterhelő időszak. Ahogyan egy kisbaba érkezése is felborítja a korábbi családi dinamikát és a szülők kapcsolatát, úgy a kamaszkor is tartogat kihívásokat. Sokkal inkább akkor kell aggódni, ha a kamasz gyerekünkkel soha nincs konfliktus, hiszen ez az időszak az önálló identitás és a saját énhatárok kijelöléséről szól.

#gyermek
2017.07.15.

Hogyan tanítsa meg gyermekének, hogy mi az a felelősség?

Felelősség. Gyakorlatilag mindenkinek megvan a saját maga elképzelése arról, hogy mit is jelent a szó. A felelősség az egyik legfontosabb tulajdonság, amelyet jó eséllyel fejleszthet gyermekében, hogy azt már most (de még inkább később) később hasznosítani tudja.

#visszabeszélő feleselő gyermek
2017.03.19.

Hogyan kezelje a helyzetet, ha a kamasz visszabeszél

A kamaszkor kezdetének biztos jele, hogy gyermekünk elkezd visszabeszélni, mindenre van egy válasza, és minden mulasztását ki akarja magyarázni. Hogyan reagáljon a szülő, ha nem akarja, hogy a kezdeti szóváltás durva vitába váltson?

#beszélgetés
2017.03.11.

Hogyan bírja szóra kamasz gyermekét

„Mit kérsz vacsorára?”- hangzik el az egyszerű kérdés, de semmi válasz. A „Milyen napod volt?” kérdésre megint csak hallgatás. Frusztráló érzés, nem igaz? Mit is lehet tenni egy tinivel, hogy megtörjük a csendet és beszélgetésre ösztönözzük? Íme, néhány tipp.

#szülő
2016.09.29.

Viselkedés és szokások: a 18 évesek

A 18 éves tinédzserek egy igazán izgalmas fejezetet kezdenek el az életükben, több szabadsággal és sok új felelősséggel kell megbirkózniuk. Ilyen korban kezdik el igazán megismerni önmagukat a fiatalok, és nagyon fontosak számukra azok a hatások, amelyek a felnőttek felől érkeznek.

#viselkedési minták
2016.09.11.

Átvett viselkedési minták: mit tanul tőlem a gyerekem?

Gyermekeink teljes mértékben kopírozzák a viselkedési mintáinkat. Ezért is fontos, hogy milyen példát mutatunk, milyen gondolatok hagyják el a szánkat. Például, ha egy szülő panaszkodós fajta, akkor a gyereke is minden kisebb problémán fent fog akadni. Olyan negatívumokat is észrevesz majd, ami a kortársainak fel sem tűnik.

#elkényeztetett
2016.05.15.

Hogyan bánjon egy elkényeztetett tinivel?

Egy elkényeztetett kamasz nevelése igen nehéz feladat lehet, még a legfelkészültebb szülők számára is. Íme, néhány egyszerű lépés, hogy hogyan lehet megbirkózni egy problémás gyermekkel.

5 hiba a gyereknevelés során
#szülő
2016.05.12.

5 hiba a gyereknevelés során

A dolgok már nem úgy mennek, mint azelőtt? A 12 éves „nagy” már nem Önhöz szalad elsőként, ha valami gondja-baja van? Nem jön haza időben, és a beígért szobafogság hallatán csak nevet?

#szülő
2016.05.06.

Rossz társaságba keveredett gyermeke?

Gyakran hallani: Az én gyerekem nem ilyen, csak rossz társaságba keveredett. Míg az Ön célja az, hogy megvédje gyermekét mindentől, addig az övé az, hogy olyanok társaságában legyen, akik szeretik.

#lopás
2016.03.26.

Segítség, kiszolgálja magát a gyerekem!

Ezzel általában egy szülőnek sincs problémája, amíg arról van szó, hogy a kamasz önállóan készít magának vacsorát a konyhában. Akkor azonban, amikor a gyerek esetleg a szülő pénztárcájából szolgálja ki magát teljesen magától értetődően, a szülőknek már érdemes elgondolkodni, hogy nem ment-e félre valami. Himer Csilla pénzpedagógus írása.

#kamaszkor
2016.03.01.

Felmérés: Így élnek a mai kamaszok

A WHO új nemzetközi tanulmánya szerint az iskoláskorú gyermekek körében jelentősen csökkent a dohányzás, ugyanakkor a fiatalok egészségét és jóllétét aláássák a nemi és társadalmi egyenlőtlenségek.

#gyerek
2016.02.06.

A gyermekem tiszteletlen. Mit tehetek?

Kedves Szerkesztők! A gyermekem kihívóan és dacosan viselkedik, sokat vitázik, rossz a magatartása az iskolában, és mindig feszegeti a határokat. Már minden tőlem telhetőt megtettem, még szakemberek segítségét is kértem, de hogy őszinte legyek, semmi sem segített igazán. Mit tehetnék?

#szülő
2015.11.08.

ADHD, a láthatatlan betegség

A „láthatatlan betegség” kifejezés gyakran használatos az ADHD (attention deficit or/and hyperactivity disorder; figyelemhiányos/hiperaktivitás zavar) meghatározására a tudáshiány és a betegség körül kialakult tévhitek miatt. A mentális egészségi rendellenességek között az ADHD a leginkább aluldiagnosztizált és félreértett betegség.

#gyerek
2015.10.12.

Hogyan tanítsa gyermekét tiszteletre?

Manapság - sokkal inkább, mint bármikor ezelőtt - a jómodor kulcsfontosságú az életben való érvényesüléshez. Tanítsa meg gyermekét a mások iránti tisztelet művészetére!

#dühkezelés
2015.02.20.

Hogyan segíthet a kamasznak a dühkezelésben?

Tinédzserkorban a harag aggasztó dolog szokott lenni. Ráadásul egy kamasz dühe folyamatosan növekszik, ha nem tud mit kezdeni az adott szituációval - így ilyenkor a szülő feladata az, hogy segítsen neki kezelni a helyzetet.