Szülőknek, Viselkedés

#Szülőknek #Viselkedés

67 db cikk a témában

#figyelmetlen gyerek
2015.02.06.

Miért figyelmetlen a gyerek?

Elsősorban magatartási és tanulási tünetekben jelentkeznek a nevelési problémák. Amikor a gyermek felismeri, hogy én és a másik nem egy és ugyanaz a személy, elkezdődik a gyermeknevelés nehezebb szakasza.

#iskolai probléma
2015.01.18.

6 tipp - Ha a gyereknek problémái vannak az iskolában

Még a legjobb családokban is előfordulhat, hogy a gyerek tanulmányi eredménye az addig megszokottal ellentétben komolyan romlik. Ilyenkor természetes reakció a szülőtől, hogy megdöbben, dühös és ideges lesz, vagy rettenetesen zavarba jön, úgy érzi, „tudnia kellett volna”, hogy valami baj van, és az is előfordulhat, hogy a helyzet áldozatának érzi magát.

#iskolai problémák
2014.11.20.

Iskolai problémák

Előbb vagy utóbb a legtöbb kamasznál előjönnek bizonyos problémák, melyek épp az adott korosztályra általánosan jellemzőek. Rendszerint valamilyen változás hatására következnek be, például iskolaváltás esetén (általánosból középiskolába, vagy költözés miatti iskolaváltás okozhat nehézségeket a gyerekeknek).

#alkudozás
2014.11.18.

Hogyan kerülheti el a gyermekével való alkudozást?

Bizonyára már Ön is futott bele olyan párbeszédbe gyermekével, amikor jobbnak látta, ha enged, ahelyett, hogy kitartana saját álláspontja mellett. Számtalan ilyen helyzetet lehetne említeni, azonban mindegyiknek ugyanaz a lényege: a gyerek addig fújja a mondandóját és jár a szülei nyakára, amíg azok jobbnak látják bedobni a törölközőt, és engedni az akaratának.

#szülő
2014.10.30.

A gyerekkori ADHD és a kábítószerek

Egy tanulmány szerint az ADHD-val érintett gyerekeknél magasabb a kockázata annak, hogy fiatal felnőttként drog- és alkohol problémákkal néznek szembe.

#szülő
2014.10.17.

Hogyan kezelje 14 éves gyermekét?

A 14 évesek már javában a pubertás korban járnak, és próbálnak egyre több jogot és szabadságot követelni a szüleiktől.

#problémás gyerek
2014.09.17.

7 tipp a problémás gyerekhez

Az eredményes gyereknevelés egy éppen lázadó korszakát élő kamasz esetében csöppet sem egyszerű, szinte lehetetlen feladatnak számít a szülők részéről. Ilyenkor napi szinten kell szembenézni a világgal harcoló tinivel és annak gondjaival.

#szülő
2014.09.16.

7 dolog, amit jobb ráhagyni a kamaszra

Sajnos vannak olyan dolgok, melyeket kamasz gyermeke csinál, de jobb, ha ráhagyja. Fontos okosan átgondolni, hogy milyen harcokba megy bele kamasz gyermekével, hiszen ha mindenen összeveszik vele, akkor pár éven keresztül mást sem fognak csinálni, csak harcolni.

#probléma
2014.09.09.

Irányíthatatlan és éretlen tinik

Az irányíthatatlan fiatalok többsége úgy gondolja, hogy már elég nagy ahhoz, hogy kezébe vegye az élete irányítását. Igaz ugyan, hogy tévednek, de ezzel a mentalitással gyakorta állítják falhoz a szüleiket, akik ezért kénytelenek felvenni a védelmi pozíciót, és remélni a legjobbakat.

#gyerek
2014.07.22.

Hogyan kezelje a vitákat gyermekével?

Még az olyan családok esetében is, ahol az idő nagy részében minden a legnagyobb rendben folyik, előfordulhatnak néha-néha ellentétek, viták, eltérő érdekek. A kérdés, hogy az ilyen helyzeteket hogyan lehet jól kezelni.

#hazugság
2014.05.30.

Ha a gyermeke hazudik

A tinik különböző okok miatt hazudhatnak a szüleiknek. A háttérben meghúzódó probléma súlyosságától függően akár maga a hazugság ténye is elhalványulhat a szülő szemében.

#lopás
2014.05.23.

Segítség, a gyerek lop!

A saját csemetéjüket gyakran úgy ismerik a szülők, mint aki segítőkész és szorgalmas, idejében megcsinálja a házi feladatát, segít a háztartásban, jól nevelt. Nehéz elhinni, hogy ez a gyerek képes mások értékeinek az eltulajdonítására is.

#gyerek
2014.05.12.

Hogyan bánjon a szófogadatlan kamasszal?

Mi a helyzet azokkal a tinikkel, akik nem hajlandóak szót fogadni szüleiknek? Vajon ők képezik a kivételt, a szélsőséget, vagy ez is csak a „normális” tinédzserlét velejárója? Miért van, hogy a kamasz nemcsak figyelmen kívül hagyja azt, amit a szülő mond neki, hanem egyenesen kerüli az olyan helyzeteket, ahol esetleg hallgatnia kellene rá?

Rossz gyerek-szindróma: Hiperaktív vagy csak túl élénk?
#hiperaktív
2014.04.24.

Rossz gyerek-szindróma: Hiperaktív vagy csak túl élénk?

Pörög, pattog, mint akit felhúztak, akár egy nagy sebességgel száguldó autó, amelynek elromlott a kormánya és irányíthatatlanná vált. Általában ezeket a megállapításokat teszik a nehezen kezelhető gyerekről, és azonnal kész a következtetés: hiperaktív. Az így "elkönyvelt" gyerek aztán viseli magán a bélyeget, hogy antiszociális, nem való közösségbe, hátráltatja a többiek játékát, tanulását. "Pedig a dolog nem ilyen egyértelmű" - állítja Hajdú Ágnes fejlesztőpedagógus, aki sok hiperaktív gyerekkel foglalkozik munkája során.