izom
#Táplálkozás

Izomnövelő étrend fiúk számára

2015.07.28.
3 perces olvasási idő

A feszes, szálkás alkat igen vonzó tud lenni a strandon, ám sokan úgy gondolják, hogy az edzőteremben töltött idő függvénye, hogy mikor sikerül elérni az áhított izomtónust. Az izmok kidolgozására tett erőfeszítés azonban nem a súlyzózással, hanem a konyhában kezdődik.

A megfelelő izomzat kifejlesztéséhez többek között kiegyensúlyozott kalóriabevitelre (főként fehérje és ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok, valamint csökkentett mennyiségű szénhidrát és zsír fogyasztása elengedhetetlen), bőséges folyadék utánpótlásra és bizony izzasztó edzéssorozatokra lesz szükséged. Ezek együttese - természetesen a megfelelő mértékben és módon végezve - hozzásegít, hogy a legjobbat tudd kihozni magadból..

A megfelelő táplálkozás fontossága

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a kiegyensúlyozott étrend fontosságát. Nem csak az izomfejlesztéshez, de az egészséges mindennapi életvitelhez is elengedhetetlen, hogy megfelelően táplálkozzunk. Lehetőleg naponta ötször étkezzünk (inkább több kis adag legyen, mint 1-2 nagy), legyen bőségesen zöldség-gyümölcs is az asztalon, teljes kiörülésű lisztből készült péktermékek, gabonafélék, hüvelyesek és elegendő folyadékutánpótlás (a legjobb a tiszta víz). Az izmok fejlődéséhez szükség van zsírra is, de azt csak módjával és lehetőleg egészséges zsiradékokat használva fogyasszuk.

Az izom és az ételek kapcsolata

A kemény edzések során elhasznált energiát pótolni kell, de nem mindegy, mivel. A megfelelő szénhidrátok és zsírok energiát szolgáltatnak, míg a fehérjék az izmok gyarapodásához járulnak hozzá. De ahhoz, hogy a bevitt kalóriák ne háj formájában végezzék, nem lehet elhanyagolni a testmozgást sem, ha pedig még izomzatot is szeretnél növelni, akkor kemény és izzadságos munka szükségeltetik hozzá.izomnövelés

A táplálkozásszakértők a következő étrendet ajánlják az izomerősítő tréningek mellé.

1. Zöldség és gyümölcs

Kihagyhatatlanok az egészséges étrendből. Rengeteg rostot, vitamint, ásványi anyagot és folyadékot tartalmaznak.

2. Alacsony zsírtartalmú tejtermékek

Megfelelő minőségű és mennyiségű fehérjével látják el a szervezetet, jó szénhidrát- és vitaminforrások (D-vitamin), bőséges kálium és kalcium utánpótlást biztosítanak. Ezért fogyassz sok tejet, joghurtot és kefirt.

3. Sovány húsok

A legjobb fehérjeforrásnak számítanak, valamint bőségesen tartalmaznak vasat és fontos aminosavakat. Alapételek, ha izomnövelésre van szükség (ilyen a csirkemell, pulykamell, hal és a színhúsok, pl.sertéskaraj).

4. Sötét húsok

A bőr nélküli, kicsontozott vörös húsok még több vasat és cinket tartalmaznak, melyek alapvetően szükségesek a szervezet (főként az egészséges immunrendszer) számára (ilyen pl. a marhahús, a lazacfélék).

5. Tojás

A tojás jó, de csak módjával, mert koleszterinben gazdag. A tojássárgájában megtalálható rengeteg fontos aminosav és a fehérjék egy része, valamint a szem számára fontos lutein ia. Legjobb főzve vagy tükörtojásként fogyasztani, de sok más izgalmas és ízletes étel részét is képezheti.

6. Dió-mogyorófélék

Sótlanul, enyhén pörkölt vagy nyers formában fogyasztva is kiváló fehérjeforrások, valamint sok vitamint, rostot és egészséges zsírokat is tartalmaznak.

7. Hüvelyesek és gabonafélék

A hüvelyesek (bab, borsó) tele vannak fehérjével, míg a gabonafélék szénhidráttal, mindegyikben van vitamin, rost és különféle természetes antioxidánsok.

Minden a helyes időzítéstől függ

A jó időzítés kritikus lehet az izomfejlesztés során, mivel szénhidrátra és fehérjére van szükséged az edzések során felhasznált energia előállításához, valamint az izmok regenerálásához. A titok abban rejlik, hogy a sok értékes tápanyag mellett némi zsírt is fogyassz. Például edzések között vagy után egy adag tej alapú fehérjeturmix nagymértékben hozzájárulhat az izmok fejlődéséhez. Azonban, ha főétkezés követi az edzést, akkor a finomságokat ki kell hagyni.

Mennyi az annyi?

A szükséges kalóriamennyiség több mint a felét fedezik az egészséges forrásból származó szénhidrátok. Ha a vércukorszinted kiegyensúlyozott, akkor a megemésztett fehérjék nem energiatermelődésre, hanem izomzatépítésre fordítódnak. Ezért edzések előtt étkezz megfelelően. De csak óvatosan, mindent mértékkel kell kezelni, mert ha felborul a fehérje-szénhidrát egyensúly, akkor abból csak felesleges súlygyarapodás lesz.

A fehérjék számos szerepet tölthetnek be: energiát szolgáltathatnak, fontos komplex vegyületek alapkövei (pl. hatással vannak a hormonokra). Fiúk számára napi 1,2-1,7 g fehérje/testsúly kilogramm fogyasztása az ajánlott mennyiség (habár az ideális mennyiség függ a fizikai terheléstől is). Két pohárnyi tej 20 g fehérjét tartalmaz, ami a szükséges minimum ahhoz, hogy beinduljon az izmok gyarapodása.

Az emberek többsége azonban nem számolgatja a kalóriákat, számukra inkább a napi többszöri, lehetőleg kis adagokban történő étkezés ajánlott, a köreteket pedig lehetőleg friss zöldség-gyümölccsel helyettesítsék.

Elengedhetetlen az izmok kifárasztása

Az egyetlen lehetőség, hogy jelentősen megnöveljünk bizonyos izomcsoportokat, az az, hogy egyre nehezedő ütemben végzünk erőnléti, állóképesség javító edzéseket, fokozatosan terheljük az izmokat, például a súlyok növelésével és a gyakorlatok idejének és számának növelésével. Ha már túl könnyedén megy az adott gyakorlat, akkor növeld a nehézségét. A lényeg, hogy az izmokat jól megdolgoztassuk, túl kell lépni a komfortzónán, így jó eredményeket érhetünk el.

Az erőnléti edzés eredményei hamarabb meglátszódnak, például az aerobikhoz képest, ehhez elég heti kétszer 30-45 perc kemény edzés. Az edzésre fordítandó idő függ a kiindulási állapotodtól is. Ha van rajtad egy kis súlyfelesleg, akkor először azt kell ledolgozni, mert addig nem fog az izom látványosan fejlődésnek indulni. A szakértő szerint 1 kg izom/hó gyarapodás már kielégítő teljesítmény.

Az erőnléti gyakorlatok mellett nem árt az állóképességet is fejleszteni, jót tesz az egészségnek és az izmok se fognak visszafejlődni (mert ha nem használod ki az új izomzatot, akkor a szervezet szépen visszabontja azt), heti kétszer 20-30 perces edzés kielégíti az izomzat fenntartáshoz szükséges erőbefektetést.

Végül nem árt megemlíteni, hogy ha látványos fejlődést szeretnél elérni, akkor azt legjobb azt szakszerű felügyelet mellett megtenni (így elkerülheted a felesleges megerőltetéseket és az izomsérüléseket is). Ráadásul jobb ösztönző erő, ha látod, hogy mások is megerőltetik magukat a siker érdekében.

(N. L.)