Készítsd el családodnak, barátaidnak vagy kedvesednek! Nyugodtan kóstolják meg lisztérzékenyek és hízni vágyók is.
Hozzávalók:
- 40 dkg héjában főtt, melegen áttört burgonya
- 10 dkg gluténmentes zsemlemorzsa
- 10 dkg gluténmnetes liszt
- fahéjjal kevert kristálycukor
- 2 evőkanál rizsliszt
- 1 teáskanál zsír
- porcukor
- 10 szilva
- 1 tojás
- olaj / zsír
- só
Elkészítés:
A kihűlt burgonyát összegyúrjuk a liszttel, diónyi zsírral, egy tojással és egy csipetnyi sóval. Ne legyen túl lágy, rugalmas tésztát kell kapnunk! Belisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, és lisztbe mártott késsel kb. 5x5 cm-es lapokra vágjuk. A válogatott szilvát megmossuk, kimagozzuk, és minden tésztalapocska közepére egy-egy szilvát helyezünk. A mag helyére fahéjjal kevert kristálycukrot teszünk, a négyzet sarkait összefogjuk, és lisztes kézzel gombócot formálunk belőle.
A zsemlemorzsát a zsíron vagy olajon világosbarnára pirítjuk. A gombócokat forró, lobogó, enyhén sós vízbe tesszük, és miután a gombócok feljönnek a víz felszínére, csendesebbre állítva fedő alatt még 10-15 percig főzzük. A megfőtt gombócokat szűrőkanállal kiszedjük, és megforgatjuk a zsemlemorzsában. Tetejüket (fahéjas) porcukorral bőven meghintve fogyasztjuk.
Nehézség: könnyű
Jó étvágyat!