Kétfajta ember létezik a kulináris világ szerint: aki szereti a somlói galuskát, és aki nem. A receptünk most mindazoknak szól, akik szeretik, vagy szeretnék kipróbálni, lisztérzékenységben szenvedők mellett is.
Hozzávalók:
A piskótához:
- 5 evőkanál rizsliszt/kukoricaliszt
- szódabikarbóna
- 4 evőkanál porcukor
- 4 tojás
A csokiöntethez:
- 2 púpozott evőkanál cukor
- 1 evőkanál rizsliszt
- 2 evőkanál kakaó
- 1 db tojás
- 4-5 dl tej
- 5 dkg margarin
- rum/rumaroma
A sárga krémhez:
- 1 csomag vaníliaízű puding
- 4 evőkanál cukor
- 6 dl tej
A díszítéshez:
- durvára vágott dió
- kevés rum/rumaroma
- tejszínhab/tejszínhabspray
Hogyan készítsük el?
A szokásos módon piskótát készítünk. A massza egyik felébe kakaót teszünk, és így sütjük meg. Ahol összeér a két szín a tepsiben, ott kettévágjuk, és egymásra tesszük. Közben elkészítjük a gluténmentes vaníliaízű pudingot. A tészta közé kenjük a kihűlt pudingot, majd hűtőbe téve kicsit dermesztjük.
Elkészítjük a csokiöntetet: A tojást, kakaóport, cukrot és a rizslisztet kevés tejjel simára keverjük, majd hozzáöntjük a többi tejet is. Alacsony lángon, folyton kevergetve nem túl sűrűre főzzük.
Levesszük a tűzről, és beletesszük a margarint, és egy kis rummal is meglocsoljuk. Egy kehelybe 3-4 evőkanál piskótát szaggatunk, meglocsoljuk a kihűlt csokiöntettel, megszórjuk dióval, és tejszínhabbal díszítjük.
Nehézség: könnyű
Jó étvágyat kívánunk!