Nyári vacsorát készítenél, de kifogytál az ötletekből? Készíts kímélő sült spenótot, melyet akár vashiányosok is fogyaszthatnak!
Hozzávalók:
- 200 g fõtt sonka
- 900 g fagyasztott spenót
- 6 tojás
- 100 g parmezán (frissen reszelt)
- 10 púpos evõkanál zabpehely
- 2 evõkanál vaj
- 2 vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- szerecsendió
A salátához:
- 3 nagyobb paradicsom
- 400 g mozzarella
- 5 evõkanál olívaolaj
- 3 evõkanál vörösborecet
- 1/2 csokor bazsalikom
- só
- bors
Elkészítés:
A fõtt sonkát és az apró kockára vágott vöröshagymát dinszteljük meg a vajban. Nyomjuk hozzá a fokhagymát, majd adjuk hozzá a spenótot, és olvasszuk fel (közben kevergessük meg). A tojást a zabpehellyel és a parmezánnal verjük habosra, öntsük a spenótra, és az egészet ízesítsük a fûszerekkel.
Egy sütõlapot alaposan vajazzunk ki, szórjuk meg a zabpehellyel és simítsuk rá a spenótos masszát. Szórjunk a tetejére vajforgácsot, és elõmelegített sütõben, 200 °C-on süssük kb. 30 percig.
Közben mossuk meg a paradicsomot és a mozzarellával együtt szeleteljük fel. A paradicsomés mozzarellakarikákkal felváltva rakjunk körbe egy nagy tányért, és 20 percre tegyük a hûtõszekrénybe. Az öntethez keverjük össze az ecetet a sóval, majd apránként, folyamatos keverés mellett (habverõvel) dolgozzuk hozzá az olajat. A sûrû mártással öntözzük meg a paradicsomot és a mozzarellát. Ha a spenót kissé kihûlt, daraboljuk fel. A salátával tálaljuk. Könnyû, olasz vörösbor illik hozzá.
Nehézség: könnyű
Jó étvágyat!