Hogyan tehetjük minél egészségesebbé a húsvéti menüt? Erre adunk javaslatot egy, még mindig kevésbé ismert salátaféle felhasználási lehetőségeinek bemutatásával.
A húsvéti ünnep a gasztronómiában leginkább a tradicionális ételek fogyasztásáról szól, a szent hármas a sonka, tojás, kalács mellett azonban salátákat is kínálhatunk, a főételekhez pedig a rizs és krumpli helyett szintén készíthetünk salátákat. Néhány jó ötlettel egészségesebbé tehetjük az ünnepi menüt, az ételek a kevesebb kalória dacára is laktatóak lesznek a magasabb rosttartalomnak köszönhetően, nem beszélve arról, hogy a saláták a maguk színességével fokozzák a gasztronómiai élvezetet.
Az ünnepi asztal egyik nagyon egészséges és attraktív hozzávalója lehet a cikória vagy más néven endívia, amelyet például kis csónakként használva különböző finomságokkal tölthetünk meg. A cikóriának számos pozitív egészségügyi tulajdonsága is van: szuper alapanyag emésztési és gyomorproblémákra, az ízületi fájdalmak, gyulladások csökkentésére. Erősíti az immunrendszert, védi a szívet, kedvezően alakítja a vércukorszintet, inzulintartalma révén pedig kiváló bélflóra helyreállító és hatékony számos baktérium ellen is. Rengeteg K-, C- és A-vitamint tartalmaz.
A cikóriát általában nagyobb élelmiszer-áruházakban, szélesebb választékot kínáló zöldségeseknél tudunk beszerezni. Vásárláskor figyeljünk oda, hogy csak sima, sértetlen levélzetű, kemény tapintású fejeket válasszunk, a fonnyadtakat ne vegyük meg. Érdemes a leghalványabb fejeket kiválasztani, mert ezek a legkevésbé keserűek.
Ezek a saláták jól tárolhatóak, így nem kell az utolsó pillanatra hagyni a beszerzésüket. Hogy frissességüket megőrizzék, ajánlatos nedves papírtörlőbe bugyolálni a fejeket, majd zacskósba csomagolni, és úgy a hűtőbe tenni, mert ebben az állapotában akár másfél hétig is eltarthatóak.
Ha nyersen kívánjuk felhasználni a cikóriát, akkor a torzsáját jobb kivágni, mert az a része a legkeserűbb. Más formában történő elkészítésekor elmaradhat ez a lépés, ugyanis a saláta íze lágyul a főzés során. Amennyiben biztosra szeretnénk menni, a cikória főzővizébe szórjunk egy kis cukrot.
Az alábbiakban néhány húsvéti receptötletet adunk az egészséges, de mégis tradicionális étkezésekhez, közreadunk egy könnyű, vitamindús salátát, egy főételt, illetve az ünnepek utáni megmaradt sonka hasznosításához egy finom, cikóriát is tartalmazó ételt. Mindegyik recept gluténmentes, valamint elkészíthető laktózmentesen is a megfelelő tej, zsiradék választásával, illetve a tejszín kiváltásával.
Sonkatekercs tökmagvas cikóriasalátával
Hozzávalók 4 adaghoz
A sonkatekercshez:
- 200 g gépsonka
- 50 g margarin
- 50 g kukoricaliszt
- 20 g ecetes torma
- 1,5 dl 1,5%-os tej
- Só
- Őrölt fehér bors
- Szerecsendió
A salátához:
- 2 fej cikória saláta
- 3 ek. tökmag
- 1 ek. napraforgómag
- 1 ek mustár
- 3 ek olíva olaj
Elkészítés
A margarint felhevítjük és meghintjük liszttel, majd forró tejjel felöntve besűrítjük. Sóval, borssal, szerecsendióval és ecetes tormával ízesítjük. A masszát a sonkaszeletekre kanalazzuk és felgöngyöljük.
A salátához a mustárt és az olívaolajat elkeverjük, majd a felszeletelt cikórialevelekre öntjük. Tökmaggal és napraforgómaggal megszórva tálaljuk.
Rozmaringos báránycomb cikóriával
Hozzávalók 4 adaghoz
A bárányhoz:
- 800 g báránycomb
- 10-12 gerezd fokhagyma
- Friss rozmaraing
- Só
- Olíva olaj
A salátához
- 2 fej cikória saláta
- 2 ek. olíva olaj
- 1 ek. borecet
- Mustár
Elkészítés
A megtisztított húst egy hegyes késsel több helyen megszurkáljuk és a mélyedésekbe rozmaringot és fokhagymát dugunk. A megtűzdelt combot serpenyőben hevített olajba tesszük, és minden oldalát kérgesre sütjük. A combot ezután egy alufóliával kibélelt tepsibe tesszük és leöntjük a visszamaradt olajjal és 1 dl vízzel. Alufóliával lefedve 190 fokon 1,5 órán keresztül főzzük, majd eltávolítjuk a fóliát és a comb felszínét aranybarnára sütjük.
A comb alól a zsiradékot és a húslevet leszűrjük, majd olajjal, borecettel és mustárral elkeverjük. Ezzel a páclével öntjük le a megtisztított és felszeletelt salátát.
Narancsos cikóriasaláta
Hozzávalók 4 főre
- 1 közepes méretű narancs
- 2 fej cikória
- 100 g borsó konzerv
- 1 ek. szőlőmag olaj
- Zeller levél
- Kapor
- Só
- Bors
Elkészítés
A meghámozott narancsot kis kockákra vágjuk. A megmosott cikóriát leveleire szedjük és felkockázzuk. A cikóriát a naranccsal, a borsó konzervvel összevegyítjük. Az olajból és a fűszerekből dresszinget készítünk, ezzel öntjük le a salátát.
Sült cikória sonkával
Hozzávalók 4 főre
- 2 fej cikória
- 25 g vaj
- 200 g sonka
- 2 ek. dijoni mustár
- 1 dl fehér bor
- Kakukkfű
- 150 g chedar sajt
- 2 dl tejszín
Elkészítés
A cikória leveleket csavarjuk sonkába, majd tegyük őket egy kivajazott hőálló tálba. A fehérbort, a tejszínt, a mustárt és a kakukkfüvet keverjük össze, ezzel locsoljuk meg a sonkába tekert cikóriát. A tetejére reszelt sajtot teszünk és 180 fokos sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük.
(Forrás: www.etelerzekenyseg.hu)