Rengeteg pletyka kering a vajakról, vajkészítményekről. Ezeknek pedig a legtöbbje sajnos hamis. Utánajártunk, lássuk, mi is az igazság!
Lássuk sorban az állításokat, mellettük a tényszerű cáfolatokkal.
Állítás: A vaj táplálóbb, mint a könnyű vajkészítmények!
Igazság: A könnyű vajkészítmények sokkal egészségesebbek és táplálóbbak, mint a vaj!
Egy rövidke összehasonlítás, egy teáskanál vaj tartalmaz:
• 7 g telített zsírt,
• 30 mg koleszterint.
Egy evőkanál, könnyű vajkészítmény tartalmaz:
• 2 g telített zsírt,
• 0 mg koleszterint,
• Lényeges zsírsavakat, mint például az Omega-3 és az Omega 6.
Állítás: A margarin és a könnyű vajkészítmények tulajdonképpen ugyanazok!
Igazság: A margarinok és a könnyű vajkészítmények teljesen más felépítésű tápanyagokat tartalmaznak.
Könnyű összezavarodni, ez tény és való. Sajnos az emberek hajlamosak összekeverik a neveket, és gyakran ezeket a sokkal táplálóbb vajkészítményeket is margarinnak nevezik. A margarinnak ugyanis a standard szerint 80% zsírt kell tartalmazni, és 10% A-vitamint. A maradék 10%-ban különböző adalékanyagok és vitaminok találhatóak.
A könnyű vajkészítmények körülbelül 50-60% zsírt tartalmaznak. Növényi olajok egy keverékéből állítják elő. Rengeteg vitamint tartalmaz, köztük D-, A- és E-vitamint is. Tartalmaz továbbá kalciumot, és Omega -3 zsírsavakat is. Ezért nem árt alaposan megnézni, hogy mit is vásárolunk, mert nem mindegy.
Állítás: A könnyű vajkészítmények, mindössze egy molekulányira vannak attól, hogy műanyagok legyenek.
Igazság: Ez egyszerűen csak egy városi legenda, a könnyű vajkészítményeknek ugyanis – molekuláik felépítésének szempontjából – közük nincs a műanyagokhoz.
Ezek a könnyű vajkészítmények válogatott növényi olajokból, szójából, napraforgóolajból és oliva olajból készülnek. Ezek a termékek kevés telített zsírsavat tartalmaznak, és sok vitamint. Jóízűek, és könnyen kenhetőek.
Állítás: A könnyű vajkészítmények gazdagok telített zsírsavakban.
Igazság: Mint már korábban említettük, ezek a készítmények válogatott olajokból készülnek. És nem tartalmaznak koleszterint.
Állítás: A telített zsírok az amerikai diétákban a könnyű vajkészítményekből származnak.
Igazság: A diéta más részében kell keresni a problémát! A könnyű vajkészítmények ugyanis 0 g telített zsírt tartalmaznak.
A telített zsír a diétánkban nem a könnyű vajkészítményekből származik. Általában olyan egyszerű élelmiszerekből, mint a tej, a vaj, a különböző joghurtok vagy a sajt. Meglepő, de a nassolni való apró kekszek is tartalmaznak telített zsírokat.
Egy 2005-ös amerikai kutatás szerint a zsírok 60%-a amelyet magunkhoz veszünk állati eredetű, nem pedig a könnyű vajkészítményekből származik. Ugyanis szinte az összes könnyű vajkészítmény 0 g telített zsírt tartalmaz.
(Cs.B.)